Nieuws

Westfriese toekomstvisies – Jesper & Shaun van FILMMACHT: ‘Je oorsprong is je voorsprong’

Elf Westfriese ondernemers zijn gevraagd om na te denken en ook deels te dromen over hoe zij de toekomst van Westfriesland zien. Een visie gebaseerd vanuit het dagelijkse werk, maar ook als inwoner en werkgever voor de regio Westfriesland. Reacties zijn welkom, graag zelfs. Alle visies en reacties worden gebundeld en gedeeld met beleidsmakers en aangeboden aan de lokale politiek als input voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Daarnaast volgt er een actie lijst die door ondernemersverenigingen en koepelvereniging WBG gebruikt zal worden als speerpunten voor de komende jaren.

Naam: Jesper van Langen (29)
Thuis: in Spanbroek, gemeente Opmeer
Werk: Creative producer bij FILMMACHT in Blokker, gemeente Hoorn

Naam: Shaun Voogd (37)
Thuis: in Sint Pancras, gemeente Langedijk
Werk: Creative director bij FILMMACHT, gemeente Hoorn

 

De compagnons studeerden in Amsterdam, nog niet zo heel lang geleden. Beiden kennen de Amsterdamse bluf en bravoure, iets dat menig Westfries vreemd is. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, luidt hier het devies. Dat mentaliteitsverschil doet niets af aan de verhalen achter de mensen en bedrijven in West-Friesland, die soms nog veel interessanter zijn dan in de Randstad. Jesper en Shaun benutten de macht van film om deze verhalen te verbeelden en de kracht van onze regio voor het voetlicht te brengen.

“West-Friesland mag veel trotser zijn op wat ze allemaal voor elkaar boksen in deze regio.”

“Westfriezen zijn aanpakkers’’

“We komen veel bij bedrijven, organisaties en stichtingen binnen. Op het gebied van innovatie en technologie gebeurt hier super veel. Ook wat stichtingen maatschappelijk voor elkaar krijgen, is enorm. Westfriezen zijn aanpakkers, en in sommige gevallen ook voorlopers. Maar nog niet qua zichtbaarheid. Als je innovatief bent en wereldwijd interessant, waarom zou je dat niet van de daken schreeuwen? De verhalen liggen letterlijk op straat. Daar mag en moet meer trots voor zijn.”

“Woningbouw voor starters moet een speerpunt zijn”

Jesper: “West-Friesland is een interessant gebied om in te werken, maar ook om te wonen en te leven. Ook dat mag veel meer zichtbaar zijn. We maakten voor Wervershoof en Wognum een film over de kernvisie van deze dorpen, in opdracht van gemeente Medemblik. De speerpunten voor de regio die normaal alleen op een A4’tje staan brachten we in beeld. Dan ontdek je pas goed welke kansen deze regio biedt.

Veel van mijn vrienden willen hier graag blijven, maar wonen nog thuis omdat er geen betaalbare woningen zijn voor starters. Op het gebied van woningbouw is nog wel winst te behalen.”

“Zelf een academy of hogeschool initiëren voor creatieven”

Shaun: “Dat ze hier graag wonen biedt perspectief voor talentontwikkeling. Je moet voorkomen dat je een regio creëert waar jongeren richting steden  vertrekken en niet meer terug komen. Het zou te gek zijn als er een fysieke plek in West-Friesland is waar je datgene kan leren wat je graag zou willen doen. Als we ruimte creëren voor jong talent om zich te ontwikkelen. Als je West-Friesland de komende 10 jaar op de kaart zet als een plek waar je kunt wonen, leren en werken. De hang naar grote stad is er dan misschien nog wel maar ik vind: je oorsprong is je voorsprong.

Als FILMMACHT werken we hier graag aan mee. Onze ambitie is om een plek te creëren voor jonge creatieven. In de vorm van een academy of hogeschool voor film en creatie die we hierheen halen of zelf initiëren. Dan zetten we geen leraren, maar mensen uit het vak voor de klas.”

Jesper: “Ik vestigde FILMMACHT in 2014 heel bewust hier in de regio. Ook ik studeerde in Amsterdam, maar ik had geen zin om elke dag in de file te staan. Toen dacht ik: ik doe het zelf wel en juist hier. In Amsterdam zitten al zo veel filmbedrijven. Hier liggen veel kansen om bedrijven verder te helpen.

“Leegstand in de binnenstad biedt oplossing voor woningnood”

Shaun: “De bereikbaarheid laat nog wel te wensen over. Lastig als de buurtbus maar één keer per uur vanuit dorpen naar Hoorn gaat. Als je een plek creëert waar wonen en werken moet groeien dan moet je bereikbaarheid meenemen. Richt de infrastructuur zo in dat mensen zich makkelijk met een elektrische fiets of elektrische scooter kunnen verplaatsen. Maak het aantrekkelijk om hier te studeren, wonen en werken.

Winkelgebieden en winkelstraten zullen op prime time en feestdagen nog relevant zijn, maar online is dichterbij. Dat heeft door de pandemie een boost gekregen. Een politieke vraag is: gaan we leegstand in winkelstraten inruilen voor appartementen? Wat krijg je dan voor straatbeeld? Woningen tussen winkels? Het kan een oplossing zijn voor de woningnood. Bedrijven zullen zich niet snel in de binnenstad vestigen.”

“Creëer een ontmoetingsplek voor jong talent in de binnenstad”

Jesper: “Voor de creatieve branche is de binnenstad wel te gek, maar ik snap dat je als bedrijf kiest voor een industrieterrein. Voor meer faciliteiten en parkeergelegenheid. Leegstand in de binnenstad leent zich ook goed voor een creatieve hub voor startups; studenten en creatieve ondernemers bij elkaar. Een ontmoetingsplek voor jong talent.”

Shaun: ”Je hoeft Amsterdam niet te kopiëren, maar kunt wel kijken naar de best practices daar op het gebied van talent en ontwikkeling. Hoe kun je dat toepassen in deze regio? Dat is interessant. Amsterdam kijkt ook naar New York. Elk idee begint ergens en daar geef je je eigen kleur aan. Met behoud van het eigen karakter; de ziel van je bedrijf moet overal terugkomen. Dat maakt jou als ondernemer of als inwoner tot wie je bent.”

“Onze maatschappij mag socialer worden, opener en eerlijker”

Jesper: “West-Friesland mag een regio worden die bekend staat om zijn kansen voor jongeren. Waar creatie en talent tot hun recht komen en er goede woningen zijn voor starters. Onze kernwaarden zijn sociaal, betrokken, karakter. Dat is waar wij voor staan en wat wij in ons werk naar buiten willen laten komen. Dat mag ook gelden voor de regio.”

Shaun: “Onze maatschappij mag iets socialer worden, opener en eerlijker. Ons incasseringsvermogen is het laatste jaar enorm op de proef gesteld. Daar kunnen we van leren. We zijn allemaal mensen en moeten met elkaar door. Waar je dan ook woont in de regio. De politiek biedt een steeds breder maatschappelijk podium door nieuwe partijen. De versplintering van partijen kan goed zijn voor onze idealen voor de toekomst. De WBG heeft daar een belangrijke voortrekkersrol bij. Om verbinding te leggen tussen ondernemers en politiek, continue met elkaar in contact te blijven en elkaar te helpen waar het kan.”


Wat vind jij hiervan? Laat weten met welke punten je het eens bent en met welke niet. Een motivatie is altijd welkom en helpt ons om de juiste actiepunten met goede argumenten te delen met beleidsmakers. Bekijk de gehele serie Westfriese toekomstvisies via deze link.