Nieuws

Updates project WBGroen in Westfriesland

In mei 2019 is WBGroen gestart. Een project waarin diverse duurzame initiatieven gericht op ondernemers in de regio Westfriesland zijn gebundeld. Nu medio 2020 zijn er meerdere groepen gevormd op bedrijventerreinen met ieder een ambassadeur. Bekijk hieronder de voortgang tot op heden. Actief op dat terrein? Neem vrijblijvend contact op met de ambassadeur van jouw bedrijventerrein.

Vragenlijst

Om de toekomstige activiteiten van WBGroen nog beter op de wensen van ondernemers aan te sluiten, willen wij ondernemers in Westfriesland vragen onderstaande vragenlijst in te vullen. Het zijn maximaal 7 vragen en neemt in totaal nog geen 5 minuten in uw tijd in beslag. Invullen kan indien gewenst anoniem.

Vragenlijst: https://forms.gle/1cagyxTujf7fSBwQA.

Update bedrijventerreinen

 

 • Bedrijventerrein Krabbersplaat, Schepenwijk en Ketelwaal (Enkhuizen)

In Enkhuizen hebben zich inmiddels 23 bedrijven aangegeven positief geïnteresseerd te zijn. Deze bedrijven krijgen binnenkort meer informatie over een uitgebreide energiescan. Door de grote interesse en bijdrage van subsidies kunnen deze kosten zeer laag blijven.

Deze energiescan houdt in:

–  Een voor hun bedrijf op maat opgesteld voorstel om energiemaatregelen (isolatie, LED verlichting, zonnepanelen en eventuele andere maatregelen zoals restwarmte, warmteterugwinning uit ventilatie, e.d.) te treffen met bijbehorende kosten en terugverdientijden;

– Het bedrijf krijgt informatie over subsidie-, fiscale- en financieringsmogelijkheden. Eventuele subsidies worden voor hun aangevraagd. Wanneer het bedrijf definitief meedoet wordt de plaatsing en controle geregeld;

Dit advies is onafhankelijk en verplicht tot niets, maar biedt wel inkoopvoordelen van 10-25%. Het bedrijf krijgt dus veel kennis aangeboden en er wordt ze veel werk uit handen genomen.

De corona-tijd heeft (logischerwijs) voor wat vertraging gezorgd. Mogelijk dat bedrijven nu minder geïnteresseerd zijn om in duurzaamheid te gaan investeren. Mede hierom is de korte vragenlijst bij deze mail ook zeer interessant.

Ondernemers op bovengenoemde bedrijventerreinen in Enkhuizen kunnen zich nog snel opgeven. Aansluiten als bedrijf kan altijd en is vrijblijvend. Dirk.verbeek@wfmbrons.nl

 

 • Bedrijvenpark A7West (Nibbixwoud)

Bij Bedrijvenpark A7West in Nibbixwoud, voorheen Overspoor, zijn op dit moment circa 20 ondernemers actief binnen WBGroen. Hans Boukens is de ambassadeur. “We hebben een werkgroep van ondernemers gevormd die de diverse mogelijkheden uitzoekt om de verduurzamen . Met of zonder subsidie. Hiermee wordt veel uitzoekwerk de ondernemer bespaart en kunnen we ook inkoopvoordelen behalen.”

Door de ‘aardbeving’ die het eerste nieuws over Corona heeft gebracht bij iedere ondernemer, lijkt de interesse in verduurzaming voor nu even bevroren. “Nu zijn we twee maanden verder en wordt alles weer zo opgepakt. Het belang van iedere ondernemer was om het negatieve Corona nieuws om te buigen naar een positieve nieuwe toekomst.” Dat gaan we nu ook doen met WBGroen

Activiteiten

De activiteiten van WBGroen passen ook bij deze nieuwe positieve toekomst. Bij Bedrijvenpark A7West wordt daarom nu gekeken naar wat de concrete wensen van de ondernemers.

  • Inventariseren wat er bij elke ondernemer gedaan kan worden.
  • Wat kan er naast LED en Zonnepanelen nog meer worden gedaan
  • Hoe moet het eruit zien in 2025 (bv lokale energie-coöperatie oid)

Ondernemers kunnen zich aansluiten als passief of actief lid. Daarbij horen geen verplichtingen, maar maakt het verduurzamen wel een stuk makkelijker. Aanmelden kan via https://ovwn.nl/contact/

 

 • Bedrijventerrein De Veken (Opmeer)

Op bedrijventerrein De Veken in Opmeer is ook een collectief duurzaam initiatief gestart onder de vlag van WBGroen. Hier is men nog volop in het proces van werving van bedrijven. De al aangesloten bedrijven deden dit omdat deze bedrijven weten dat ze al verplicht zijn of straks verplicht worden om energiemaatregelen te treffen. Zij hoeven het wiel niet zelf uit te vinden.

Heel begrijpelijk is dat de prioritiet per bedrijf nu door Corona sterk verschilt. De bedrijven die het goed doen in deze tijd blijven bereid te investeren in energiemaatregelen. Andere zetten nieuwe investeringen tijdelijk ‘on hold’.

Komende periode

We kijken de komende maanden even aan hoe zich e.e.a. ontwikkelt. De overheden zijn bezig met het ontwikkelen van fondsen waaruit geld vrij gemaakt kan worden voor energiemaatregelen. Wellicht gaat dit mogelijkheden bieden voor bedrijven om toch te investeren. We blijven in contact met de bedrijven om te horen hoe de situatie is.

Goed om te weten is dat deelnemers van WBGroen geen verplichting aangaan, maar aangeven interesse te hebben in duurzaamheid. Via een collectief is het verzamelen van alle benodigde informatie makkelijker en zijn er inkoopvoordelen te behalen.

Aanmelden kan altijd. Want hoe meer hoe beter we collectief kunnen inkopen. Aanmelden kan via Robert Kuin, robert@rodako.nl.

 

 • Bedrijventerrein Westfrisia en Oude Veiling (Zwaag)

Op dit bedrijventerrein is geen werkgroep aanpak, maar een aanpak via de ECWF. Recent zijn via een nieuwsbrief en een radio show met daarbij twee Hoornse wethouders aandacht besteed aan dit initiatief. Dit heeft geresulteerd in de eerste aanmeldingen.

Aangesloten ondernemers kunnen gebruik maken van het aanbod van de ECWF; een gesubsidieerde scan voor zonnepanelen. Voor ondernemers die investeringsplannen uitstellen heeft deze groep ook een kans. Er wordt gekeken naar financieringsmogelijkheden voor de aanschaf van zonnepanelen. Een nieuwe ondernemer heeft zich hiervoor inmiddels al aangemeld.

Andere activiteiten voor nu zijn het benaderen van bedrijven die hun aangevraagde SDE subsidie nog niet hebben verzilverd en vaststellen of kijken hoe deze wellicht alsnog benut kan worden. Aanmelden of informatie? Dat kan en graag via info@ecwf.nl of anders frits@ecwf.nl

 

 • Bedrijvengroep WFO (Zwaagdijk-Oost)

Op het bedrijventerrein zijn inmiddels vijf ondernemers actief bezig met het programma van WBGroen. Een daarvan is voorzien van zonnepanelen en warmte pomp.

Deze (en nieuwe leden) hoeven niet in kennis te investeren om te verduurzamen en kunnen installaties laten plaatsen door gerenommeerde installatie bedrijven. Zij kunnen goedkoper inkopen door te profiteren van het collectieve kortingen.

Door corona is er nu even een pas op de plaats gemaakt. Maar daarmee staan niet alle plannen stil. De Gemeente Medemblik heeft de actie opgestart met inventarisatie op basis van de WOZ informatie. Recent heeft de werkgroep een videoconferencing bijeenkomst en zit dus zeker niet stil.

Ondernemers met interesse kunnen zich wenden tot frits@ecwf.nl.

De start van WBGroen in mei 2019

 

Het project WBGroen wordt mede mogelijk gemaakt door de zeven Westfriese gemeenten en de Provincie Noord-Holland