columns

Westfriesland op de kaart!

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

isteravond was de eerste avond van Live in Hoorn. Marco Borsato liet 7000 mensen volledig uit hun dak gaan. Vanavond zal Doe Maar dit nog een keer dunnetjes over doen. Een groep jonge, initiatiefrijke ondernemers zet dit geweldige event neer. Een paar jaar geleden begonnen uit hobby, inmiddels uitgegroeid tot een professioneel evenement, wat tot ver buiten de grenzen van Westfriesland de tongen los maakt.
Half juli wordt in Opmeer het allergrootste sportevent dat dit jaar in Westfriesland plaatsvindt gehouden: het Wereldkampioenschap Schapendrijven. Ja, het WK Schapendrijven! Uit dertig landen komen professionals naar Westfriesland, duizenden nationale en internationale bezoekers. Een weekend lang zal, zeker op het Britse continent, Opmeer het centrum van de wereld zijn.

Nou, nou, denkt u, wat een grootspraak weer. Maar onderschat het niet. Er zijn buiten ons land sporten, die landen en soms hele continenten in vervoering brengen en waar wij in ons kleine kikkerlandje geen weet van hebben. Windhondenrennen in Engeland en de Verenigde Staten, Hanengevechten in Zuidoost Azie, Kamelenraces in het Midden Oosten. Ja, zelfs Olifantenpolo in Nepal, Sri Lanka en Thailand. Miljoenen gaan er in om, en er is een hele economie om heen.

Westfriesland organiseert de Formule 1 van deze, zeer serieus te nemen, sport
Maar laat ik het iets minder excentriek en vooral diervriendelijk houden: schapendrijven, in Opmeer. Westfriesland organiseert de Formule 1 van deze, zeer serieus te nemen, sport.

U bent inmiddels iets meer overtuigd en wat minder cynisch. Maar u vraagt zich nog steeds af: oké, maar dat hoort toch niet thuis in een column in “Westfriesland in bedrijf”. Vertel dit maar bij Bureau Sport of bij die lachebek van een Rene van der Gijp en die zuurpruim met die snor.

Dat nu ben ik niet met u eens. Wie Terschelling zegt, zegt Oerol. Eén keer per jaar staat Landgraaf in het middelpunt van de belangstelling vanwege Pinkpop. Ik weet nog dat het Wereldkampioenschap tafeltennis in Rotterdam werd georganiseerd. Omdat in China een toptafeltennisser de status van Messi heeft, was dat kampioenschap naast sportief, ook van groot economisch belang voor de Rotterdamse haven, vanwege de samenwerking met zijn Chinese partners.

Kortom, cultuur- en sportevenementen zetten de regio, zetten Westfriesland, op de kaart. Laten zien dat er dynamiek is. Dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen, dat moeten we nog veel vaker laten zien. Dat is geen vrijblijvende reclame voor leuke dingen, dat heeft met de keiharde economische werkelijkheid te maken. De eerstkomende jaren wordt in de provincie en in Den Haag beslist waar nieuwe woningen mogen worden gebouwd, waar investeringen worden gedaan in bereikbaarheid: over weg, spoor en digitaal.
“maar in Westfriesland wil toch niemand wonen”

Wij hebben ons als regio nadrukkelijk gemeld om een bijdrage te leveren aan de oplossing voor de problemen in de Metropoolregio Amsterdam. Dan beroepen Haagse en Haarlemse tekentafel ambtenaren zich op verouderde cijfers, die zouden laten zien dat er onvoldoende groei en bloei in Westfriesland is. Vorige week nog zei een ambtenaar in het provinciehuis tijdens een discussiebijeenkomst: “maar in Westfriesland wil toch niemand wonen”. Echt flauwekul !!

Er is een groot aanbod aan nieuwe werkgelegenheid, de economie innoveert en boomt. En er is meer dan genoeg te beleven. Live in Hoorn en het WK in Opmeer zijn maar een paar voorbeelden. Ik ben om meerdere redenen blij met de mensen die dit soort evenementen mogelijk maken.