columns

Eén Westfriesland in zeven gemeentes

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

 

Column Hans Huibers: Eén Westfriesland in zeven gemeentes

Volgend jaar op 16 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Een belangrijk momentum om kansen te creëren voor Westfriesland. Voor een toekomst die oplossingen biedt voor de uitdagingen van deze tijd. Willen wij daar invloed op hebben dan moet het bedrijfsleven zijn stem laten horen en ook met één gemeenschappelijk geluid naar buiten treden. En wel nu. Het lijkt wellicht vroeg, maar politieke partijen starten al deze zomer met het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s en richten zich in het najaar op hun campagne.

Op weg naar de verkiezingen bewegen wij mee om ons op de juiste momenten te kunnen laten zien. We ontwikkelen een visiedocument, dat breed gedragen wordt door ondernemend Westfriesland. Ter inspiratie en motivatie van de lokale en regionale politiek. Hierin geven we ondernemers en ondernemersverenigingen, onder de koepel van de Westfriese Bedrijvengroep, een podium om hun verhaal te delen. We vroegen een tiental individuele ondernemers om een beeld te schetsen van hun ideale toekomst. Waar wil je zijn over 10 jaar en wat heb je daarvoor nodig?

Waar wil je zijn over 10 jaar en wat heb je daarvoor nodig?

Het resulteerde in interessante verhalen waarin naast verschillen, ook rode draden te vinden zijn. Wij legden hun visie langs de wieken van onze themamolen: wonen, talent in de regio vasthouden, digitalisering, energietransitie, bereikbaarheid en toerisme en nodigden de Westfriese ondernemersverenigingen uit erover mee te praten. Om in een democratisch proces de vertaalslag te maken naar hapklare brokken. Naast veel praktische voorbeelden, valt de behoefte aan eenheid op: ga uit van eigen kracht en vertel één verhaal vanuit de 7 gemeentes. Lokale partijen moeten zich realiseren dat  ze in een groter geheel opereren en de strategische thema’s die er bovenlokaal toe doen alleen kunnen worden aangepakt vanuit een gemeenschappelijke visie. Die gebundelde boodschap brengen we dan ook graag eenduidig over aan de politiek.

De komende weken werken we alle bevindingen uit tot een magazine dat we op 2 juli aanbieden aan de politieke partijen in onze gemeentes. Dit visiedocument is nog maar de eerste stap die we zetten in het proces naar de gemeenteraadsverkiezingen. De komende maanden volgen we de politiek op de voet en interveniëren waar nodig. Het geeft richting en vorm aan de vier ondernemersdebatten die we begin 2022 zullen organiseren in gemeentes SED, Opmeer-Koggeland, Medemblik en Hoorn. De ondernemers, die geïnterviewd zijn voor het visiedocument, zullen ook daar een actieve rol vervullen. Van lokale stem naar bovenlokaal belang. De belofte is groots, net als onze ambitie. Westfriesland First!

Lees hier de verhalen van de deelnemende ondernemers via de website van de Westfriese Bedrijvengroep.

WBG op tournee Op vrijdag 2 juli trekken we, sprankelend als Yvon Jaspers, met een camper van gemeente naar gemeente om het magazine aan te bieden aan de politiek. Lokaal én regionaal want de toekomst is niet gebonden aan grenzen. Zo brengen wij de boodschap: hier zijn wij, we gaan graag met jullie in gesprek. Als begin van een stappenplan op weg naar de vier ondernemersdebatten.

Hans Huibers
Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep

Tourschema (locatie het gemeentehuis)

  • 9 uur Enkhuizen, Hoogstraat 11, 1601 KT  Enkhuizen
  • 10 uur Stede Broec, De Middend 2, 1611 KW  Bovenkarspel
  • 11 uur Drechterland, Raadhuisplein 1, 1616 AV  Hoogkarspel
  • 12:30 uur Koggenland, Middenhof 2, 1648 JG  De Goorn
  • 13:30 uur Opmeer, Klaproos 1, 1716 VS  Opmeer
  • 14:30 uur Medemblik, Dick Ketlaan 21, 1687 CD Wognum
  • 16 uur Hoorn, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn