columns

De angst regeert

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Samen ons sterk maken voor Westfriesland. Dat is waar ik als voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep voor sta. Ik ben een groot voorstander van Pact 7.1 en van regionale samenwerking. Onderling tussen 7 gemeenten en tussen overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. De aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen biedt een uitgelezen kans om te laten zien waar we juist samen toe in staat zijn.

Helaas. Ik merk dat veel politiek vertegenwoordigers in deze periode voorafgaand aan de Gemeenteraadsverkiezingen juist terugkruipen in hun schulp. Omdat zij ervan uitgaan dat de plaatselijke dorpspomp voor de lokale kiezer dichterbij staat dan de toekomst van de regionale samenwerking. De regio is niet populair. Ik noem een viertal voorbeelden.

Het antwoord van de zeven Westfriese gemeenten aan het Rijk naar aanleiding van de crisisopvang voor vluchtelingen in Ter Apel, was even kort als stellig: Westfriesland kan geen bijdrage leveren. Punt.

Ik zeg niet dat Westfriesland móet leveren, maar dat zo’n mededeling aan het landelijke direct als vast gegeven wordt geaccepteerd, vind ik opmerkelijk. Niemand lijkt zich af te vragen of er wel serieus naar het probleem is gekeken en of de mogelijkheden wel goed zijn onderzocht. Kritische vragen blijven achterwege. Liever gaat dit probleem aan onze deur voorbij.

“na 1,5 jaar zijn we nauwelijks opgeschoten in een gezamenlijke aanpak”

Hetzelfde lijkt op dit moment te gelden voor Plan Groenwijk, het plan voor grootschalige huisvesting flexibele arbeidskrachten dat de WBG heeft ontwikkeld. Het kan rekenen op een groot draagvlak onder ondernemers, fatsoenlijke uitzendbureaus en zelfs de FNV, maar na 1,5 jaar zijn we nauwelijks opgeschoten in een gezamenlijke aanpak. En met verkiezingen in het zicht laten wethouders mij informeel weten dat ze op dit onderwerp “tot maart geen gedonder willen”. Populisten in de Raad van Hoorn laten al weten dat hun gemeente geen bijdrage kan leveren.

Tegelijkertijd wordt in diezelfde gemeenteraad van Hoorn gesproken over de financiering van het stadsstrand van Hoorn. Vanuit lokale fracties wordt het compromis van de zeven gemeenten over de financiering al op voorhand verworpen. 5 maanden voor de verkiezingen bekt het wel lekker om tegen de eigen inwoners te roepen dat Hoorn “natuurlijk weer voor de kosten op moet draaien”. Dan denk ik: Hoorn, je moet niet alleen je centrumfunctie in de regio nemen, maar ook géven.

Het dieptepunt vond plaats in een ander deel van Westfriesland. Daar stelt het gemeentebestuur van Medemblik doodleuk: het geld is op, dus alle belangrijke beslissingen stellen we uit tot na de verkiezingen. Of het nu gaat over het dorpshuis in Abbekerk, het zwembad in Wervershoof of de ontsluiting bij winkelcentrum Zwaagdijk-Oost. Dat moet een nieuw college maar oppakken.

we gaan driekwart jaar niks doen en stoppen met regionale samenwerking

Als je al deze voorbeelden bij elkaar optelt en bedenkt dat we nog 5 maanden voor de verkiezingen zitten, dan slaat me de schrik om het hart. Ga ervan uit dat nieuwe colleges pas in de zomer van 2022 zijn samengesteld, dan zeggen we eigenlijk: we gaan driekwart jaar niks doen en stoppen met regionale samenwerking.  Ik vind dat onvoorstelbaar. Is het nu werkelijk zo dat alle bestuurders en politiek betrokkenen zo lang op hun handen gaan zitten?

De enige verklaring die ik heb is dat zij zich aan geen enkel gevoelig dossier willen branden. Stel je voor dat ze in maart op hun donder krijgen. Ze kruipen terug in hun schulp en dat getuigt niet van moed en leiderschap.

Mijn grote voorbeeld in de politiek was Ruud Lubbers. Hij zei: politiek is niet voor bange mensen. Als je maar laat zien dat je ergens voor staat en daarin consequent en consistent handelt, zijn kiezers best bereid om ook minder populaire maatregelen te accepteren. Politiek vraagt om leiderschap.

Ik hoop van harte dat alle lijsttrekkers, wethouders en politieke vertegenwoordigers van de gemeenten niet gaan duiken omdat ze angst hebben voor de uitslagen in maart. Ik hoop op rechte ruggen en op leiderschap!

Hans Huibers
Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep