Nieuws

Westfriese toekomstvisies – Tom de Wit: ‘Ook gemeentes moeten meegaan met de tijd’

Elf Westfriese ondernemers zijn gevraagd om na te denken en ook deels te dromen over hoe zij de toekomst van Westfriesland zien. Een visie gebaseerd vanuit het dagelijkse werk, maar ook als inwoner en werkgever voor de regio Westfriesland. Reacties zijn welkom, graag zelfs. Alle visies en reacties worden gebundeld en gedeeld met beleidsmakers en aangeboden aan de lokale politiek als input voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Daarnaast volgt er een actie lijst die door ondernemersverenigingen en koepelvereniging WBG gebruikt zal worden als speerpunten voor de komende jaren.

Naam: Tom de Wit  (35)

Thuis: met zijn gezin in Bovenkarspel

Werk: eigenaar Dirk de Wit Mode in Bovenkarspel

Gemeente: Stedebroec

 

In 2013 nam Tom de Wit samen met zijn neef Nick Dirk de Wit Mode over hun vaders. 2000 m2 dames- en herenmode. Met 85 medewerkers zijn zij een belangrijke werkgever voor de regio. Met grootse uitbreidingsplannen. Want hun different world of fashion staat voor beleving. Een belangrijke factor in de huidige vrijetijdseconomie. Dat vraagt ook van West-Friesland de nodige aanpassing.

 

Hoewel de snelle online ontwikkelingen anders doen vermoeden, verdwijnt winkelen nooit uit het straatbeeld. Daar is Tom van overtuigd. Maar het moet wel met de tijd meegaan, inspelen op trends en behoeftes van het publiek. Dat begint bij een warm onthaal, enthousiasme en een goed product. Vanuit het familiebedrijf heeft Tom geleerd snel en efficiënt goede randvoorwaarden te scheppen. Daar hebben gemeentelijke instanties nog wel een slag in te maken.

“Gemeentelijke instanties moeten meer meegaan met de tijd”

Wij anticiperen altijd op wat er komen gaat. Door verbouwing en de aankoop van buurpanden. Omdat een different world of fashion ruimte vraagt. Winkelen wordt steeds meer een vrijetijdsbesteding. Mensen gaan er graag op uit naar dergelijke winkels, juist in kleine dorpjes. Naast ons kledingaanbod bieden we ook evenementen; een high tea, avonden speciaal voor heren of dames, een modeshow voor het hele gezin. Daarbij hoort ook een stukje horeca, koffie, appeltaart, smoothies. We bieden onze klanten gezelligheid.

“Online verkoop moet additionele omzet blijven”

Ook online pakken we die ruimte. Onze webshop is er om te verkopen, maar vooral om onze online bereikbaarheid te vergroten, in Noord-Holland en zelfs in heel Nederland. Tijdens de lockdown vingen we zo’n 20-25% aan omzet op via internet. Nu we weer open zijn valt dat meteen terug naar 10%. Dat is nog steeds de moeite, maar het moet wel een additionele omzet blijven. We doen er alles aan om klanten naar de winkel te trekken. Onze kracht ligt in de fysieke winkel.

“Voor goede service en beleving willen mensen wel een stukje rijden”

Onze klanten komen vooral uit West-Friesland, maar vanaf 2013 is de klandizie van buitenaf exponentieel gegroeid. Van Alkmaar, Schagen, Den Helder, Zaandam, Purmerend. Mede door de leegstand daar zoeken mensen het verderop en voor onze service en beleving willen mensen wel een stukje rijden. Uit onderzoek bleek dat onze klanten van buiten West-Friesland gemiddeld 30 tot 40 minuten in de auto zitten.

“Beleving, bereikbaarheid en parkeergelegenheid is bepalend voor het voortbestaan van winkelen”

Naast de beleving, zijn de winkels in de omgeving, de bereikbaarheid en de parkeermogelijkheden, bepalend voor ons succes. We zitten in een winkelkern die al van oudsher een groot bereik heeft in de regio. 500 meter verderop zit winkelcentrum Streekhof. We versterken elkaar. Een droom voor onze zakelijke toekomst is een nog groter pand met alle faciliteiten daarin. Drie lagen winkels en op de bovenste laag alleen maar restaurants. Zoals de grote shopping malls die je in het buitenland, ziet. Met goede bereikbaarheid en ruime parkeergelegenheid.

“Drechterlandse weg mag ook 4-baans worden”

Qua bereikbaarheid is de nieuwe weg tussen Hoorn en Enkhuizen een vooruitgang. Zou mooi zijn als de Drechterlandse weg ook 4-baans wordt. Onze medewerkers komen vooral uit West-Friesland, maar ook uit De Rijp, Purmerend, Assendelft, Blaricum zelfs.

De treinverbinding vanuit Grootebroek naar Amsterdam is super. Vanaf Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen naar hier is de verbinding niet zo denderend. Medewerkers die daar wonen pakken dan toch de auto.

“Leegstand gaat ten koste van de aantrekkingskracht van de binnenstad”

Ten opzichte van steden zoals Enkhuizen en Hoorn trekken wij steeds meer bezoekers. De leegstand in de binnenstad gaat ten koste van de aantrekkingskracht. Daar komt bij dat een winkelcentrum alles onder één dak biedt en er ruime parkeergelegenheid is. Kijk naar Middenwaard in Heerhugowaard, dat is een sterk winkelcentrum.

“Maak sociale huurwoningen in leegstaande gebouwen”

Om de leegstand op te lossen kunnen de gemeenten sociale huurwoningen maken in leegstaande gebouwen in winkelstraten. De woningnood is hoog. Drie jaar geleden kochten we het pand schuin tegenover ons. Voor parkeerplaatsen en zes appartementen. Die woningen zijn binnen no time verhuurd aan jongeren van midden 20. Zij hebben wel een baan maar kunnen geen woning kopen omdat het aanbod boven budget ligt. Begin 2022 worden de appartementen opgeleverd. West-Friesland heeft behoefte aan meer van dit soort projecten.

“Zes weken inzage voor een bestemmingsplan is veel te lang”

De gemeente staat er wel voor open, maar de procedures zouden veel sneller kunnen. Een bestemmingsplan moet 6 weken ter inzage liggen. Dat is niet meer van deze tijd. Als je dergelijke projecten via een app kunt bekijken, dan moet twee weken voldoende zijn. Wetgeving vraagt tijd, maar door samenwerking en duidelijke afdelingen kunnen processen sneller.

“Gemeenten faciliteren verduurzaming niet voldoende”

Voor verdere uitbreiding hebben we recent het pand van Van den Mosselaar gekocht. In die vernieuwing zit ook stukje duurzaamheid. Verpakkingsmateriaal gaat straks over op papier. Alle verlichting gaat over op led, gas wordt vervangen door andere energiebronnen, op parkeerterreinen komen laadpalen, op het dak zonnepanelen. Het initiatief voor verduurzaming ligt vooral bij de ondernemer. De gemeente faciliteert dit nog onvoldoende. Subsidies zijn er wel, maar de potjes zijn snel leeg.

“Voeg de 7 Westfriese gemeenten samen tot 3”

Ook daarin zou samenwerking goed zijn. De 7 Westfriese gemeenten samenvoegen tot 3. Met ieder een eigen discipline waardoor zaken sneller worden afgehandeld. Fysieke locaties zullen we niet missen, we doen alles online. Kleinere zaken die snelle actie vragen, worden via de Fixi app goed opgepakt. Denk aan het snoeien van een boom die hinder geeft of een gevaarlijke situatie op straat. Zo’n app verlaagt de drempel om iets te melden, dan is de gemeente gewoon heel dichtbij.

“De horeca is een ondergeschoven kindje”

Veel jongeren gaan naar de grote stad omdat ze denken dat daar de kansen liggen. Dat klopt deels wel maar is heel brancheafhankelijk. Hier zijn ook veel banen en volop faciliteiten. Ik ben hier opgegroeid en studeerde in Amsterdam. Door de prima verbinding hoefde ik niet op kamers. Je bent hier van alle gemakken voorzien als het gaat om recreatie, sport, scholen. Alleen de horeca in West-Friesland is een ondergeschoven kindje. Op het Streekplein is wel ruimte voor vier restaurants met terrassen. Het kan elkaar alleen maar versterken. In de steden is wel veel horeca, maar daar zijn weer weinig parkeerplaatsen. Als je echt culinair wilt eten of een verwarmd terras wilt bezoeken, ga je al snel richting grotere steden. Het kan ook hier, meer goede restaurants en kroegen die bereikbaar zijn met de fiets, lopend en met de boot en winterterrassen, met heaters en kleden.

“De gemeente mag meer aandacht hebben voor lichamelijk en geestelijk welzijn”

Privé vind ik beweging en gezondheid heel belangrijk. Je lichamelijk en geestelijk fit voelen, gun ik iedereen. Er zijn veel ondernemers die kampen met psychische problemen. Aandacht voor lichamelijk en geestelijk welzijn mag meer vanuit de gemeente worden gefaciliteerd. Voor volwassenen, maar ook voor kinderen. De toekomst begint bij hen en daar heeft iedereen profijt van.


Wat vind jij hiervan? Laat weten met welke punten je het eens bent en met welke niet. Een motivatie is altijd welkom en helpt ons om de juiste actiepunten met goede argumenten te delen met beleidsmakers. Bekijk de gehele serie Westfriese toekomstvisies via deze link.