Nieuws

Stoommachinemuseum zet stap vooruit in herontwikkeling

Na de lastige coronajaren moest het Parelbedrijf Stoommachinemuseum alle zeilen bij zetten om in de vaart te blijven. Dankzij overheidssteun en onvermoeibare inzet van alle medewerkers lukte het om in 2023 terug te keren op het bezoekerspeil van 2018 (18 000). Belangrijkste wapenfeit was echter de verbouwing van het bezoekerscentrum door Rinkel & Smit Bouw BV. Mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Medemblik, de provincie en het Cultuurfonds. In december 2023 was de oplevering en op 17 februari wordt de vergrote ruimte in aanwezigheid van vrijwilligers en stakeholders in gebruik gesteld. De vloeroppervlakte van de ontvangstruimte is meer dan verdubbeld en biedt nu behalve aan de kassabalie en zitjes voor bezoekers ook ruimte aan een stoomlab voor jonge bezoekers, een museumwinkel en een aparte ruimte voor de ontvangst van schoolklassen en besloten gezelschappen. Voor grote groepen kunnen de verschillende ruimten dankzij een schuifwand snel omgebouwd worden tot één grote ruimte voor bijvoorbeeld bedrijfspresentaties en personeelsontvangsten. In combinatie met een bezoek aan het museum en catering biedt de nieuwe situatie veel nieuwe mogelijkheden aan nieuwe doelgroepen.

Hoewel de handen van alle medewerkers jeuken om te beginnen met de herinrichting van het stoomgemaal zelf moet er eerst nog een en ander gebeuren in het bezoekerscentrum. De verbouwing was immers nog maar de eerste (bouwkundige) fase. Samen met een tentoonstellingsvormgever is een inrichtingsplan gemaakt waarvoor de fondsenwerving inmiddels is gestart. De begroting voor deze inrichtingsfase is opgeknipt in kleine delen zodat niet gewacht hoeft te worden tot de benodigde financiering in één keer rond is. Zodra er budget is voor een deelproject wordt dat meteen uitgevoerd, waar mogelijk met ondersteuning van de vrijwilligers.

Voor leden van de Westfriese Bedrijvengroep maakt het Stoommachinemuseum, een parel aan de Oosterdijk in Medemblik, met genoegen een programma op maat, met of zonder stoom!