Nieuws

Stageplekken in de techniek noodzakelijk voor actuele kennis leerlingen

Scholen, (opleidings)bedrijven, brancheorganisaties en gemeenten hebben zich in Westfriesland verenigd in TechniekPact West-Friesland. Door het aangaan van verregaande
samenwerking kunnen zij het personeel van de toekomst opleiden. Bovendien krijgt het onderwijs een kijkje in de dagelijkse praktijk. Een lesboek en praktijklokaal zijn snel achterhaald.

Onderwijs 2.0

Tabor College locatie d’Ampte heeft een mooie samenwerking met Autobedrijf Van der Linden van Sprankhuizen (LVS), 200 meter verderop aan de Berkhouterweg in Hoorn. Het autobedrijf actief als dealer van Opel, schadeherstelbedrijf Dampten en LVS trucks heeft op bijna elke afdeling een stagiair. Gerben Bakker, projectleider van het TechniekPact Westfriesland noemt het onderwijs 2.0. “Het is best uniek wat zij doen. Het is een combinatie van maatschappelijk ondernemen en commercie. Hij ziet graag dat meer bedrijven in de techniek zich hiervoor openstellen. “‘Het samen opleiden van leerlingen is de beste garantie tot personeel dat aansluit bij de eigen behoefte.”

‘Niet meer dan logisch’

Vincent Pistoor is service manager bij LVS en verantwoordelijk voor de werkplaats en de stages. “Ik vind het eigenlijk niet meer dan logisch. Bovendien heb ik zelf op de voorloper van d’Ampte gezeten, toen de KTS, en ook door stages werkervaring opgedaan. Wij zijn een familiebedrijf en wij kijken juist naar de kansen.” Hij ervaart weinig extra gedoe rondom de stages. “Veel kunnen de leerlingen op de tablet afvinken. Er is wel een verschil tussen een meekijkstage van 2 weken of een stageperiode van 6 maanden.”

Thijs (15) en Tijn (16) namen alvast een kijkje bij LVS (zie foto). Zij gaan binnenkort stage lopen bij het schadeherstelbedrijf. Thijs: “Met het rommelen aan scooters al wel wat ervaring opgedaan.” Duidelijk dat zij ook meer willen weten van de techniek onder de motorkap van een auto.

‘Samenwerking vmbo-onderwijs en bedrijfsleven noodzakelijk’

Stef Macke Directeur Tabor College, locatie d’Ampte is erg blij met de samenwerking met LVS. “Willen wij meer leerlingen interesseren voor een technisch beroep, dan is intensieve samenwerking tussen het vmbo-onderwijs en het bedrijfsleven noodzakelijk. Met name het samen opleiden van leerlingen spreekt mij enorm aan. Hiermee wordt een substantiële bijdrage geleverd aan het oplossen van de tekorten op de technische arbeidsmarkt in de toekomst. Wij vinden het prachtig, dat een aantal leerlingen van Tabor d’Ampte een keuzevak kan volgen bij LVS.”

Terug naar Vincent. Heeft hij een tip voor ondernemers? “Durf het aan. Allemaal hebben we vanuit de schoolbanken het vak moeten leren. Bied die kans. De meeste collega’s hier zijn ooit begonnen met een stage. De beste kans om je toekomstig personeel te testen.” Gerben vult aan: “Zie jij ook voor jouw bedrijf een kans bij het inrichten van het onderwijs 2.0? Neem contact op met mij via gh.bakker@techniekpactwf.nl en kijk op techniekpactwf.nl.”