Nieuws

Samenwerking zorgaanbieders, WBG en Hogeschool Inholland stimuleert kennis en innovatie in de zorg

Ruim baan voor de Robotpoes, de BeleefTV en andere eHealthtoepassingen in de zorg. De eerste lichting cursisten van de West-Friese post-hbo-zorgopleiding ’Innoveren in Zorg en Welzijn met Technologie’ (IZWT) zijn onlangs afgezwaaid met een diploma.

De dubbele vergrijzing (meer ouderen/hogere gemiddelde leeftijd) in West-Friesland, mensen die steeds langer thuis moeten blijven wonen en een gebrek aanvoldoende gekwalificeerde zorgmedewerkers maken de inzet van technologische oplossingen en hulpmiddelen in de zorg- en welzijnssector steeds noodzakelijker. Maar dan moet je natuurlijk wel mensen hebben die de techniek beheersen. Daar was het zorgorganisaties Omring en WilgaerdenLeekerweideGroep (WLGroep) en Hogeschool Inholland om te doen, toen zij in juni 2020 de handen ineensloegen voor de TalentAcademy Westfriesland – waarbij ook diverse gemeenten en de Westfriese Bedrijvengroep zijn aangesloten.

Innoveren in de zorg
Omring bestuurder Jolanda Buwalda ziet de zorg veranderen. De ouderen zorg neemt toe door de groeiende vergrijzing. “Innoveren vanuit behoeften van mensen is de kunst, zodat iedereen ook mee kan in het hanteren van slimme technologie en we de menselijke maat bij ICT toepassingen niet vergeten. Zo vindt ons robotje Charlie het leuk om samen spelletjes te doen of je aan je afspraken te herinneren. En kunnen we veilig medicijnen verstrekken met de Medido. Daarmee wordt ICT niet onpersoonlijker maar juist persoonsgericht zorg.”

Meer opleidingen
Volgens de betrokken partijen is deze feestelijke diploma uitreiking een goede start en gaan er nog meer volgen. Modulaire en praktijkgerichte opleidingen en cursussen staan daarin centraal. Michiel de Goede, Manager ZWOpleidingen, een onderdeel van WLGroep: “Zorgzwaarte en aantal zorgvragers nemen toe in een uitdagende arbeidsmarkt; e-health en technologie is een deel van de oplossing. Hier proactief op inzetten is van essentieel belang om kwaliteit van zorg op niveau te houden. Daarom bieden we meerdere flexibele en modulaire opleidingen aan voor zorgprofessionals in Westfriesland.”

Hoger onderwijs in Westfriesland
De gemeente Hoorn, WBG en de zorgpartijen hebben bijgedragen aan een bredere ontwikkeling in de regio in de samenwerking met het hoger onderwijs. Talent ontwikkeling en het bieden van perspectief aan jongeren en young professionals is immers belangrijk binnen alle sectoren. Als gemeente Hoorn hebben wij aan de wieg van de ontwikkeling gestaan en met elkaar verder uitgewerkt. Dat heeft tot de Zorgacademie / Talentacademy geleidt. De ambitie is dat ook andere sectoren volgen om samen met het (hoger)onderwijs leerwerktrajecten neer te zetten.

Meer informatie over de opleidingen en aanmelden >