Nieuws

Polder Het Grootslag bestaat 600 jaar

Het Grootslag bestaat op 1 juli 600 jaar! Als één van de grootste en oudste polders van ons land is ze de afgelopen decennia uitgegroeid tot een belangrijk land- en tuinbouwgebied, toonaangevend als het gaat om innovatie en samenwerking. Grote zaadbedrijven, handelsorganisaties, een proeftuin en mechanisatiebedrijven hebben zich hier gevestigd en zorgen er nog steeds voor dat de polder als belangrijk land- en tuinbouwgebied op de kaart staat.

De 600e verjaardag van de polder wordt een jaar lang gevierd met heel veel activiteiten:

  • 8 en 9 juli: Poldermarkt met fototentoonstelling en film over het Grootslag. Tractoren en oude trekkers. De Westfriese tafel met promotie van de Westfriese producten. Daaromheen een feestelijke markt met verhalen en muziek. Voor de kinderen is heel veel te doen en er zijn allerlei kramen. Van 10 tot 18.00 uur. Tegenover de hoofdingang van het Streekbos, Veilingweg 21 Bovenkarspel.
  • 30 juli: 100 jarig bestaan van de elektrische Overhaal in de Kolk in Bovenkarspel. Met schuiten die zijn opgesierd met een knipoog naar vroeger, toen men nog met de schuit naar de veiling ging. Ook zijn er een markt en waterspellen.
  • 5 augustus: geheel verzorgde (met hapje en drankje) historische schuitentocht die je niet mag missen. Start om 12.30 uur bij café de Paus. Aanmelden kan via trudebuysman@gmail.com. Op elke schuit gaat een gids mee die je alles vertelt over de historie van het gebied en de veranderingen. Daarbij word je overgehaald door de Overhaal. De vaartocht duurt ongeveer 5 uur.
  • 2 fietstochten:
    – Rondom het Grootslag. Deze tocht brengt je op de eerste grens van het Grootslag. In 1440 kwam Wervershoof bij het Grootslag en in 1926 kwam ook de Houterpolder bij het Grootslag. Langs de dijken stonden 13 molens 5 bij Broekerhaven, 5 bij Andijk en 3 bij Enkhuizen. De route is 45 km.
    – De andere fietsroute loopt door de polder het Grootslag. Langs deze weg zijn borden geplaatst met een foto van vroeger en de teelten van nu. Ook een stukje historie. De route is 32 km. Je komt langs heel veel mooie bedrijven, maar ook door het natuurgebied. Alle informatie over de evenementen en routes kun je vinden op www.boerenentuinderspakkenuit.nl, www.grootslag600.nl en op de facebookpagina Boeren en tuinders pakken uit.
  • 23 september: Open Bedrijven Dag en Boeren buren dag. Kom gezellig even om de koffie in het Grootslag.

Dit is nog lang niet alles wat er te doen is. Houd de genoemde websites in de gaten! Op Boeren en Tuinders pakken uit.nl vind je, naast alle activiteiten rondom Het Grootslag nog veel meer uitjes die bij verschillende boeren en tuinders plaatsvinden, zoals speurtochten, boerderijdiploma halen, koeien ophalen, varen, wandelen en koe schilderen. Heerlijke uitjes in de zomervakantie.