Nieuws

Medemblik start zoektocht naar meest duurzame ondernemers 2023

Gemeente Medemblik maakt zich op voor de jaarlijkse uitreiking van de duurzaam ondernemen awards. Vanaf vandaag start de zoektocht naar de twee meest duurzame ondernemers van 2023. De gemeente roept ondernemers op zich uiterlijk 1 oktober op te geven op www.duurzaammedemblik.nl/awards. Een vakjury kiest uit twee verschillende categorieën een winnaar. Die worden beiden op vrijdag 17 november – de dag van de ondernemer- bekend gemaakt.

Waardering
‘Het zit niet in de Westfries om te pochen’, zegt Harry Nederpelt, wethouder economie en duurzaamheid in Medemblik. ‘En ondertussen worden er in veel ondernemingen in Medemblik prachtige duurzame producten en diensten ontwikkeld en ingezet. Maar dat ook trots naar buiten brengen schiet er door het harde werken soms bij in.” Het organiseren van deze jaarlijkse wedstijd gaat daarmee vooral over waardering.’

Twee categorieën
Die waardering wordt bezegeld met twee awards, een podium en het toetreden tot de groeiende club van oud winnaars. Medemblik reikt namelijk al duurzaamheids-awards uit sinds 2012, en onderling wordt er veel kennis en ervaring gedeeld over duurzaam ondernemen.

Duurzame ondernemer
De award ‘Meest Duurzame Ondernemer’ gaat naar dé Medemblikse ondernemer die op een duurzame manier de meeste energie bespaart. De besparing is op basis van het verbruik. Kleine ondernemers en ZZP’ers hebben daarom net zoveel kans om te winnen. Dit jaar zijn er extra punten te verdienen wanneer er naast energiebesparing ook op andere vlakken duurzaam wordt gedacht. Denk aan een groene werkomgeving, het hergebruiken van grondstoffen of duurzaam vervoer.

Duurzame innovatie
De award ‘Meest Duurzame Innovatie’ gaat naar de ondernemer die een duurzaam product of dienst aanbiedt aan inwoners of ondernemers. Dat kan op het gebied van opwekken of besparen van elektriciteit of aardgas, klimaatadaptatie, circulariteit en/of transport. Ook hier hebben kleine ondernemers net zoveel kans om te winnen als grotere.

Oproep
De ervaring leert dat potentiële winnaars soms te bescheiden zijn om zichzelf te nomineren. Daarom ook een oproep aan vrienden en bekenden van duurzame ondernemers uit de gemeente om als klikspaan te fungeren. Ben je, of ken je een ondernemer die een van de twee duurzaamheidsprijzen verdient, ga dan naar www.duurzaammedemblik.nl/awards en nomineer jezelf of een ander. Dit kan tot uiterlijk 1 oktober. De twee winnaars worden op vrijdag 17 november gehuldigd tijdens de ondernemersborrel van de Ondernemers Federatie Medemblik (OFM).