Lokale maatregelen

 

1. Uitstel betalen gemeentelijke belastingen voor inwoners en ondernemers

Hoorn, SED & Medemblik

 • Inwoners, ondernemers, zzp’ers, stichtingen en verenigingen krijgen tot 1 juli 2020 uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen. Het gaat om alle gemeentelijke belastingen, zoals bijvoorbeeld OZB, rioolheffingen en verblijfsbelasting. Deze belastingen worden dus met twee maanden opgeschoven. Deze maatregel geldt ook voor iedereen die de gemeentelijke belastingen in delen per maand betaalt. Het aantal nog te incasseren incassotermijnen en het maandbedrag van de incasso wijzigen niet. De eerst (volgende) automatische incasso is in plaats van eind maart 2020 nu eind mei 2020.
 • Voor andere vorderingen vanuit de gemeente levert de gemeente maatwerk aan deze doelgroepen.
 • De betalingstermijn voor huur van gemeentelijk vastgoed wordt verlengd van 30 naar 90 dagen.
 • Ondernemers, zzp’ers, stichtingen en verenigingen hoeven geen uitstel van betaling aan te vragen. De gemeente gaat na wie onder deze doelgroep valt. Echter, er kan onbedoeld iets tussen wal en schip raken. Stuur dan een e-mail naar invodering@hoorn.nl
 • Woonachtig in Hoorn? Hiervoor kunt u contact opnemen met de volgende accountmanagers:

Accountmanager kantoren en bedrijven – Thérèse Klaver; bel naar 06-55413338 of e-mail t.klaver@hoorn.nl

Accountmanager detailhandel en horeca – Geert Koolen; bel naar 06-50518107 of e-mail g.koolen@hoorn.nl

Accountmanager toerisme/Leisure – Jos van Putten; bel naar 06-46424016 of e-mail j.van.putten@hoorn.nl

 • Woonachtig in Medemblik? Maak gebruik van het terugbelverzoek. Een accountmanager van Economische Zaken neemt zo snel mogelijk contact op.

Ook hebben bestuursleden van de Ondernemers Federatie Medemblik elke maandag om 15:00 uur digitaal overleg met gemeente Medemblik. Wilt u hieraan deelnemen? Neem contact op met uw eigen ondernemersvereniging of het secretariaat van de OFM via info@ofmedemblik.nl.

 

2. SED, Hoorn betalen leges terug voor evenementen

Voor een evenement dat tot 1 juni 2020 zou plaatsvinden en wordt afgezegd, brengt de gemeente geen leges in rekening. Voor evenementen die verplaatst worden naar een andere datum, brengt de gemeente niet opnieuw leges in rekening.

 

3. Gemeente Alkmaar

 • Uitstel van betalingen voor alle ondernemers, dus ook zzp’ers, tot 1 juli 2020.
 • Uitstel van betaling tot 1 juli 2020 van reclamebelasting, precario, definitieve toeristenbelasting 2019 en voorlopige aanslagen toeristenbelasting 2020.
 • Niet doorbelasten van rente in verband met latere betalingen.
 • Uitstel van betaling van gemeentelijke leges tot 1 juli 2020 voor vergunningen die aangevraagd zijn voor 1 maart 2020.
 • Een economisch/maatschappelijk noodfonds is in het leven te geroepen. Voor dit noodfonds zal de gemeenteraad gevraagd worden 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen.
 • Op verzoek van de ondernemers heeft de gemeente Alkmaar de laad- en lostijden in de binnenstad uitgebreid. Op deze manier kan de bezorging van goederen tot 12:00 uur plaatsvinden. De basis hiervoor is het verzoek van het Bolwerk en Inretail om er voor te zorgen dat de winkels in de binnenstad zoveel mogelijk één lijn houden en open zijn van 12:00-17:00 uur.
 • Het Ondernemersloket is ingericht als tijdelijke adviesdienst voor ondernemers met vragen over de crisis.
 • Wilt u in contact komen met een accountmanager horende bij uw sector en/of bedrijventerrein? Neem hier contact op.

4. Gemeente Enkhuizen

Bent u een ondernemer uit de gemeente Enkhuizen en heeft u vragen of wilt u overleggen met de wethouder Esther Heutink? Bel dan via 06-12214059.

5. Gemeente Stede Broec 

Bent u een ondernemer uit de gemeente Stede Broec en heeft u vragen of wilt u overleggen met de wethouder Nico Slagter? Bel dan via 06-42197387.

6. Overige gemeenten?

Niet afkomstig uit bovenstaande gemeenten? Meer informatie over regelingen in andere Noord-Hollandse gemeenten en steun voor ondernemers vindt u hier. Tevens kunt u voor vragen rechtstreeks contact opnemen met Programma Investeringsgereed Innovatief MKB NH (PIM).

 

 >> terug naar overzicht