Nieuws

Hoveniers zetten met de GreenCademy zelf nieuwe online opleiding op om personeelstekort tegen te gaan

Het hoveniersvak kampt al tijden met grote tekorten aan bekwame werknemers. Volgens initiatiefnemer John Koomen is de GreenCademy een flexibele online opleiding tot hovenier voor de gemotiveerde student die wil werken en leren tegelijk. ‘De GreenCademy is een unieke kans voor hoveniersbedrijven en studenten om direct met elkaar aan het werk te zijn. De student gaat bij de aangesloten hovenier in loondienst en krijgt ondertussen online de vaktheorie op maat.’

Meer vakmanschap

Koomen hoopt met de GreenCademy vooral het enthousiasme voor de groensector te herstellen. Hij is bang dat er vakmanschap verloren gaat en wil zijn passie, kennis en kunde graag doorgeven. ‘We willen allemaal meer groen, maar weinig mensen kiezen voor een baan in het groen. Ik ben inmiddels al 33 jaar actief in deze mooie en veelzijdige branche. Het is echt voor doeners èn denkers.’  Dat het niet alleen gaat om met je handen te willen werken, maar dat het een interessant vak is voor alle leerniveaus vindt Koomen belangrijk om te benadrukken. ‘We zijn als hovenier een steeds belangrijkere schakel in duurzaamheid, milieu-problematiek en biodiversiteit. We dragen echt iets bij. Ook de technologie speelt een steeds grotere rol. Het gaat om zoveel meer dan alleen tuinaanleg en onderhoud.’

Online lessen op maat

De hoveniersbedrijven willen met de GreenCademy studenten één op één koppelen aan ervaren vakmensen die hun kennis, passie en ervaring graag doorgeven. De student kan de GreenCademy-lessen online op maat volgen en in de praktijk direct relevante ervaring opdoen. De lessen zijn naar eigen invulling te volgen; er zijn dus geen verplichte tijdvakken of lesdagen.

Meedenken met het bedrijf 

Er is ook oog voor het bedrijf; in tegenstelling tot reguliere opleidingen zullen toetsen en examens bijvoorbeeld nooit tijdens het voor hoveniers drukste seizoen plaatsvinden. ‘Flexibel zijn en kwaliteit bieden aan de student en de bedrijven. Met intensieve aandacht en een goede vaktheoretische ondersteuning onze passie voor het vak meegeven. Dat is wat ik nu namelijk mis. Met de GreenCademy denken wij dit gat te vullen’, zegt John Koomen.

Een opleiding tot hovenier bij de GreenCademy kan op elk moment gestart worden. Zowel studenten als bedrijven kunnen zich per 28 september 2021 voor de GreenCademy aanmelden via de website greencademy.nl.