Nieuws

Het klimaat verandert; Aanpassingen in en rondom het bedrijf kunnen helpen

 

Het klimaat verandert. Moeten ondernemers mee veranderen? Net als de rest van Nederland gaat regio Westfriesland zich wapenen tegen de effecten van klimaatverandering. Kunnen ondernemers iets betekenen in deze duurzame opgave? Jazeker. ‘Maar we hebben tijd en we gaan het stap voor stap aanpakken.’

WESTFRIESLAND – Extreme neerslag, droogte, hitte en een hogere zeespiegel; het zijn de gevolgen van een klimaat dat aan het veranderen is. De ambitie is dat Nederland in 2050 ‘klimaatbestendig en waterrobuust’ is ingericht. “Westfriesland ontwikkelt daarvoor een gezamenlijke strategie”, aldus Koos Brouwer coördinator samenwerking waterketen en ruimtelijke adaptatie Westfriesland. “Als eerste hebben we de risico’s en kwetsbaarheden in de regio in kaart gebracht in een zogenaamde stresstest.”

Een groenere omgeving

Dat levert ook interessante inzichten op voor ondernemers. Uit de stresstest blijkt dat met name oude bedrijventerreinen in de regio kwetsbaar zijn voor wateroverlast. “Op zich is dat logisch”, meent Koos Brouwer, zelf werkzaam bij gemeente Medemblik. “Die terreinen zijn in de loop van de tijd steeds meer verhard met beton, asfalt en bestrating. Daardoor lopen ze sneller onder.” Veel bedrijfspanden zijn ook gevoelig voor andere klimaateffecten. De lange gevels en stalen constructies zuigen zonnewarmte op. “Bij hete zomers ga je dat echt merken. Je kunt binnen de airconditioning opvoeren, maar buiten wordt het door de warmte die vrijkomt bij de aandrijving alleen maar drukkender.”

‘natuurlijke koelte’

De oplossing is in veel gevallen: maak je omgeving groener. Bomen en planten zorgen ervoor dat water makkelijker in de bodem kan wegzakken. Bomen creëren bovendien schaduw en natuurlijke koelte. Brouwer: “Wil je geen groen aanleggen, dan kun je ook voor een betere doorlatendheid zorgen met behulp van grind. Overweeg waterdoorlatende verharding, als je je parkeerterrein gaat herstructureren. En zorg voor een lichte dakbedekking, waardoor zonnestraling beter wordt gereflecteerd. Of beter nog: leg groene daken aan.”

Uitvoeringsagenda

Brouwer kan zich voorstellen dat ondernemers zulke maatregelen niet zomaar doorvoeren. Ze zijn relatief ingrijpend. In deze tijd hebben ondernemers wel andere zaken aan hun hoofd. Hij doet ook zeker geen oproep om direct in actie te komen. De Westfriese gemeenteraden stellen de strategie voor de ruimtelijke aanpassing aan klimaatverandering (klimaatadaptatie) naar verwachting in februari vast. “Tegelijk zijn we bezig met een uitvoeringsagenda waarmee we de strategie verder verankeren in (lokaal) beleid en handelen. Het wordt dus steeds concreter.”

Dan komt er ook een moment dat gemeentes met ondernemersverenigingen om de tafel gaan zitten. Wat kunnen we met elkaar oppakken rond klimaatadaptatie? Welke kansen liggen er voor ondernemers en bedrijventerreinen, ook in relatie tot de energietransitie? Zo ontstaat een logische doorvertaling, waarbij steeds meer krachten worden gemobiliseerd. Brouwer: “Belangrijk is dat gemeenten zelf het goede voorbeeld geven. We hebben tot 2050 om klimaatbestendig te worden. We moeten ons realiseren dat er iets aan de hand is, maar we hoeven ons niet meteen in allerlei bochten te wringen.”