Nieuws

Glasvezel maakt bedrijventerrein De Veken klaar voor de toekomst

OPMEER – Afgelopen week werd Schipper Kozijnen als eerste aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk op bedrijventerrein De Veken in Opmeer. Waar vorig jaar de eerste schop in de grond ging na jaren van voorbereiding, kunnen nu de eerste bytes door de nieuwe glasvezel.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst mocht directeur en gastheer Jos Schipper de snelheid van het huidige internet laten zien; 8mbit/3mbit. Daarna was het aan wethouder Bram Beemster om de nieuwe snelheid via glasvezel te tonen; 814mbit. Na de laatste aanpassingen kan de verwachtte snelheid van 1000mbit up en down worden behaald.

Lange adem

Dirk Ranzijn bestuurslid van Ondernemersvereniging Midden-Westfriesland is de drijvende kracht achter de succesvolle aansluiting op glasvezel. Tien jaar terug was hij al aan het onderzoeken of er glasvezel mogelijk was op De Veken. Vele lichten stonden op groen, maar de vraagbundeling verliep stroef.

Het laatste zetje kwam door de samenwerking met de Westfriese Bedrijvengroep, die mede namens de Westfriese gemeenten een breedbandcheque beschikbaar stelde. Hierbij kon 10.000 euro aan extra begeleiding in deze vraagbundeling, worden aangevraagd. Want hoe meer ondernemers ja zeggen, hoe sneller de schop in de grond kan.

Eindelijk snel internet via glasvezel

Over het nut van glasvezel is wethouder ruimte van de gemeente Opmeer Bram Beemster duidelijk. “Glasvezel is noodzakelijk om je werkzaamheden in deze tijd te kunnen uitvoeren en dat ging niet goed via de ISDN en ADSL verbindingen. Dat is niet meer van deze tijd.”
Peter Knijn, eigenaar van een multimedia bedrijf op de Veken in Opmeer verwoord het treffend. “Glasvezel ten opzichte van het oude ADSL scheelt heel veel tijd. Grote bestanden kan ik sneller doorsturen en daarmee eigenlijk je concurrentie op achterstand zetten.”

Groeien

Inmiddels hebben 60 ondernemers ja gezegd tegen de aansluiting op het glasvezelproject. Ranzijn: “We kunnen groeien tot 150 ondernemers.” Deze groei ziet ook wethouder Bram Beemster. “De toekomstige bedrijvigheid is hier ook mee gediend.” De wethouder doelt op het nog te ontwikkelen Veken 4 en het aansluiten van bedrijventerrein Westerboekelweg. Hier zit een ‘inprik’-locatie voor glasvezel, noodzakelijk voor de aanleg op het bestande bedrijventerrein De Veken. “Twee vliegen in een klap”, volgens de wethouder.

Rol gemeente

De gemeente Opmeer heeft een actieve rol gespeeld in het faciliteren van de aanleg. Wethouder Beemster: “Er is ambtelijk hard meegewerkt op de achtergrond in een werkgroep om dit te realiseren. Ook voor het afgeven van de vergunning voor het graven heeft de gemeente hard meegewerkt om dit tot uitvoer te brengen. Het resultaat is bereikt. Een mooie publieke private samenwerking tussen de ondernemersvereniging, de ondernemers op het bedrijventerrein en de provincie.”
De aanleg van dit glasvezel project op bedrijventerrein De Veken is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Opmeer, Ondernemersvereniging Midden-Westfriesland, Netoperator, Westfriese Bedrijvengroep, de zeven Westfriese gemeenten en Provincie Noord-Holland.