Nieuws

Gelijke kansen op de arbeidsmarkt door anoniem solliciteren

Het probleem

Gelijke kansen op de arbeidsmarkt is op dit moment nog een utopie. Volgens onderzoeken zijn er uiteenlopende redenen waarom kandidaten niet op een gelijke manier benaderd worden. Leeftijd, geslacht en huidskleur zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Er zijn initiatieven geweest om dit aan te pakken maar tot dusverre is de oplossing voor dit probleem nog niet gevonden, terwijl de omvang (hier vindt u verschillende onderzoeken naar anoniem solliciteren) enorm is en wij hier niet meer voor kunnen wegkijken. Dit probleem kunnen wij niet eigenhandig oplossen maar met elkaar kunnen wij wel de katalysator zijn om het te voorkomen.

TalentZ & Anoniem Solliciteren

Bij TalentZ willen wij het beste voor iedereen. Dit doen wij door te kijken naar skills en talenten bij het matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor zowel banen als stages. TalentZ is voor werkzoekenden, studenten en bedrijven volledig gratis te gebruiken. Bij TalentZ kun je als werkgever vacatures gratis plaatsen waar kandidaten anoniem op kunnen solliciteren.

Een kandidaat wordt gekozen op basis van zijn talenten. Op deze manier krijgen kandidaten veel meer kans bij het eerste gesprek. Via TalentZ kunnen ook reguliere vacatures worden geplaatst waarop werk- of stagezoekenden regulier kunnen solliciteren. Net als bij anoniem solliciteren komt deze match dan nog steeds tot stand op basis van skills en talenten, echter zijn de persoonlijke kenmerken voor het bedrijf dan wel zichtbaar.

Campagne Anoniem Solliciteren

Sinds maandag 10 augustus voeren wij voor een maand lang een landelijk grootschalige campagne om heel Nederland in beweging te krijgen. In de bijlage vindt u de paginagrote advertentie die wij bij de start van de campagne hebben gepubliceerd in onder meer het Financieel Dagblad. De campagnevideo is via Youtube te bekijken. Overige campagnematerialen zijn te vinden in deze gedeelde map.

Uitdaging

Wij realiseren ons dat het een enorme uitdaging is om heel Nederland, met name bedrijven, in beweging te krijgen. Onze campagne bevestigt echter dat anoniem solliciteren een stap in de goede richting is omdat in de eerste drie dagen al ruim 1.000 kandidaten achter het initiatief zijn gaan staan.

Lever een bijdrage 

Gezien uw maatschappelijke positie denken we dat u een bijdrage kunt leveren aan het voorkomen van dit probleem. Dit kan op verschillende manieren en het is geheel aan u of u zich hiervoor wilt inspannen.

U kunt ons helpen door:

 • Kenbaar te maken dat u en/of uw organisatie achter dit initiatief staat
 • Uw naam, netwerk en middelen te gebruiken om meer aandacht en bewustwording voor dit probleem te vragen
 • Studenten of werkzoekenden te activeren om anoniem te gaan solliciteren
 • Bedrijven te activeren om anonieme vacatures te plaatsen
 • Onze campagne te delen op bijvoorbeeld Linkedin, Facebook of Youtube
 • Het (met TalentZ) opzetten van een pilot om:
  • Een betere match te maken door middel van skills en talenten
  • Assessments aan te bieden aan werkzoekenden om kwalitatief skills en talenten vast te stellen
  • Kandidaten te matchen aan de juiste vacatures of stages
 • Financiële ondersteuning te bieden voor het uitbreiden van onze campagne of het optimaliseren van bijvoorbeeld het platform

Ieder initiatief van uw kant wordt zeer gewaardeerd! Mocht u vragen hebben of een keer om tafel willen om te kijken hoe we dit probleem samen kunnen voorkomen of minimaliseren dan kunt u ons bereiken via 06 30 62 32 93 of via sven@talentz.nl.