columns

Verzilveren

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

28 januari 2020

Column voorzitter Westfriese Bedrijvengroep

Toen ik vorige maand aan de oliebollen zat, keek ik in gedachten terug op afgelopen jaar. We sloten het jaar af met een succesvolle bijeenkomst voor al onze partners en parels en we blikten vooruit langs de wieken van de molen van de Westfriese Bedrijvengroep. Elke wiek staat voor een thema waarmee we Westfriesland nader op de kaart zullen zetten. Onderwerpen waarbij we samen optrekken: 7 Westfriese gemeenten, maatschappelijk partners, het regionale bedrijfsleven en het onderwijs.

In 2019 hebben we waanzinnig veel in gang gezet; de wieken draaien. Maar het is van wezenlijk belang dat we in 2020 de wind eronder houden en resultaat gaan boeken. Na het jaar van de Gouden Eeuw moet dit het jaar van verzilveren worden. Een drietal highlights krijgen volop aandacht.

in 2020 de wind eronder houden en resultaat gaan boeken

Zorgacademy

In samenwerking met de Omring en Wilgaerden/Leekerweide hebben we het initiatief genomen tot de zorgacademie in Westfriesland. Onze stip op de horizon is hbo-aanbod aan crossover onderwijs voor zorg, techniek, ICT en bouw. Daarmee waarborgen we verbindingen tussen talent, het onderwijs, het bedrijfsleven en de woningbouw.  Bovendien maakt een dergelijk aanbod Westfriesland aantrekkelijk voor jongeren. Als eerste stap starten we met een aanbod post-hbo. We zetten alles op alles om in september van start te gaan.

Arbeidsmigranten en huisvesting

Waar kunnen arbeidsmigranten tijdelijk verblijven in een gebied waar de woningbouw te wensen overlaat? Not in my backyard lijkt de heersende tendens. Maar we kunnen niet alleen maar roepen wat we niet willen. In co-creatie met projectontwikkelaars, uitzendbureaus en FNV ontwikkelen we een Westfries plan voor een grootschalige oplossing. Een soort ‘Center Parcs’ waar ruimte is voor 1500 tot 2000 inwoners, met faciliteiten zoals een sporthal, tennisbaan, winkels. Binnenkort presenteren wij het plan aan de 7 Westfriese gemeenten.

Belangrijke thema’s, mooie projecten en grote kansen.

VNG Congres op 8,9 en 10 juni

Het jaarlijkse Congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten; de Olympische Spelen van bestuurlijk Nederland, komt dit jaar naar Westfriesland. Zo’n 3000 bestuurders waaronder alle burgemeesters en wethouders komen samen en delen kennis. Er is gekozen voor Westfriesland vanwege de unieke samenwerking in onze regio tussen overheid, ondernemers en maatschappelijke partners: PACT 7.1. Het congres biedt een prachtig podium om het innovatieve, duurzame en onderscheidende karakter van onze regio te laten zien. Dat we denken én doen. En daarmee een belangrijk verschil maken op de landkaart, binnen en buiten Westfriesland.

Belangrijke thema’s, mooie projecten en grote kansen. Wij pakken ze met vele handen stevig vast. Als ik aan het eind van dit jaar opnieuw in een oliebol bijt en terug kan kijken op drie geslaagde projecten, dan is ook mijn jaar geslaagd. We houden u op de hoogte.

Hans Huibers
Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep