columns

Niets is vanzelfsprekend

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

31 augustus 2020 – Column Hans Huibers: Niets is vanzelfsprekend

Over de bedrijfseconomische gevolgen van Corona is al veel gesproken. Het laatste woord is nog lang niet gezegd. De Westfriese Bedrijvengroep heeft er dagelijks mee te maken. Toch belicht ik in deze column graag eens een andere kant van de impact die Corona heeft op ons bestaan. En dan met name de impact die het heeft op de jongeren van nu.

Mijn twee dochters zijn 23 en 21 jaar jong. De toekomst ligt aan hun voeten. Maar de afgelopen maanden trekt ook op hen en hun leeftijdsgenoten een behoorlijke wissel. Het pad dat zij voor zich zagen lijkt plotseling onbegaanbaar.  Zo stond onze jongste dochter aan de vooravond van een half jaar stage in Schotland. Code Oranje houdt haar thuis. Wat nu? Heroriënteren en op zoek naar plan B.

het aanbod van banen daalt en verschuift structureel. Wat nu?

Onze andere dochter heeft een partner die uit Frankrijk komt. Hij woont en werkt sinds kort hier, maar kan vanaf het begin en de eerstkomende maanden niet naar zijn werkplek. En zo zijn er veel jongeren die zich ineens bevinden op een arbeidsmarkt die hen niet meer past zoals zij begin dit jaar nog dachten. Studies sluiten niet meer aan, het aanbod van banen daalt en verschuift structureel. Wat nu?

(tekst gaat verder onder de foto)

Foto Alex Gitzels/Westfriesland Media

 

De mentale weerbaarheid van onze samenleving wordt op de proef gesteld. De vraag is of dat erg is of dat je er ook beter van kunt worden. De generatie jongvolwassenen is gewend dat alles kan en alles mag. Ik ben er trots op hoe ze alle geboden kansen wisten om te zetten in plannen. Maar iedere generatie heeft zo zijn uitdagingen. De generatie vóór mij maakte de oorlog mee. Toen mijn generatie op de arbeidsmarkt kwam was er nauwelijks werkgelegenheid voor jongeren. Nu is er de huidige status quo.

Hoe ga je om met onmogelijkheden?

Het vraagt om flexibiliteit en omdenken. Hoe ga je om met onmogelijkheden? Welke deuren open je om mogelijkheden te creëren? We mogen dit psychologische, maatschappelijke, haast educatieve aspect van deze crisis niet onderschatten. Mensen reageren heel wisselend. Sommigen zitten in zak en as, anderen slaan wild om zich heen en weer anderen zoeken nieuwe wegen. Het is voor iedereen belangrijk om een plan B te vinden. Want niets is vanzelfsprekend. Leren goed om te gaan met teleurstellingen maakt een persoon en de samenleving sterker. Ik weet zeker dat de huidige jonge generatie dat op hun beurt weer zullen doorgeven aan hún opvolgers!

Ik wens de jongeren van nu veel ondernemerschap toe. Focus op wat er wél kan en help elkaar op weg. Een nieuwe weg.

Hans Huibers
Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep