columns

Niets is vanzelfsprekend, niets onmogelijk

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Column voorzitter Westfriese Bedrijvengroep

Mijn moeder overleed 6 jaar geleden. Zou ik haar nu zeggen: “mam, V&D is failliet”, zou ze reageren: “dat kan helemaal niet!”. Mijn dochters hebben geen TV, kijken geen Journaal, lezen geen krant. Maar ze verbazen me over hun kennis over de actualiteit. Zij nemen geen taxi, want zijn in Amerika gewend geraakt aan het gemak van Uber. Ik maak vaak gebruik van hun ervaring. Hessing, every inch een Westfries bedrijf, overweegt zijn ontwikkelingen voort te zetten in Purmerend.

Wat leren ons deze ingrijpende veranderingen. Niets is vanzelfsprekend! Het dwingt ons keihard te werken om het vanzelfsprekende dat goed is te behouden en waar nodig te vernieuwen.

Daarom heeft de WBG ambitie, Amsterdam first, Westfriesland second. Westfriesland is een goede regio om te wonen, te werken en te recreëren. Maar we moeten aan de slag om dat te behouden, te vernieuwen en we moeten het van de daken schreeuwen.

Daarom steunt de WBG de ambitie om in Westfriesland 16.000 woningen extra te bouwen.

Daarom moet Hoorn als centrumgemeente doorontwikkelen tot een stad van 100.000 inwoners met een nieuw modern centrum rond het station naast de historische binnenstad.

Daarom moeten we blijven werken aan de bereikbaarheid. Er wordt 500 miljoen uitgetrokken voor verbetering van de A7. Daarom investeren in openbaar vervoer. Ik riep: trek de Noord Zuidlijn door van Amsterdam naar Westfriesland.

We hebben nu de Westfrisiaweg, maar de fuik is hier bij Enkuizen. Waarom geen deal voor economie én milieu: aansluiting op een verdubbelde Houtribdijk, mét een openbaar vervoerverbinding en windmolens langs de dijk.

Daarom werkt de WBG samen met aan het concreet realiseren van hoger onderwijs in de regio. Geen nieuwe school, dat is old school. Wel aanbod: in september starten Omring en Wilgaerden met post-hbo aanbod als start van de Zorgacademy. Binnenkort zitten we met IT bedrijven om de tafel om hetzelfde met Inholland en Horizon te realiseren.

Daarom bepleiten we een gemeenschappelijk Westfriese toeristische agenda. Met de Gouden Eeuw hebben we – letterlijk – goud in handen. Hoorn, Medemblik én Enkhuizen: doe het niet alleen, sla de handen ineen. Verdeel niet krampachtig de bestaande koek, maar vergroot deze, schouder aan schouder.

En daarom, last but not least, presenteren we volgende week een gemeenschappelijk plan mét inleners als Action, mét grote uitzendbureaus, maar ook mét de FNV voor de huisvesting van flexibele arbeidskrachten.

De WBG heeft ambitie. Omdat niets vanzelfsprekend is, maar ook niets onmogelijk is.

Hans Huibers
12 maart 2020