columns

Na Corona

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

De piek is nog niet bereikt, de curve nog niet plat. Toch is het goed om vooruit te kijken. Om plannen te durven maken voor straks. In een wereld na Corona. Kijk en luister goed wat er nu gebeurt in de maatschappij en bereid je voor. Het is tijd.

De Westfriese Bedrijvengroep kijkt ook om zich heen. We zien de signalen van een teruglopende economie. Horeca, winkels, zzp’ers;  ook ondernemend Westfriesland heeft last van de crisis. Wij leven mee en doen er, samen met gemeentelijke instanties, alles aan om steun te bieden. Want we erkennen de enorme impact die het heeft op onze samenleving. Sommige bedrijven zijn zelfs volledig tot stilstand gebracht. U kent de uitdrukking: stilstand is achteruitgang. Daarom is het zo belangrijk om juist nu in actie te komen. Crisis is kans.

Ook de thema’s en projecten die op onze economische agenda stonden staan in een nieuw daglicht. De wieken van onze molen draaien langzamer. De presentatie van het plan voor inzet en huisvesting van flexibele arbeidskrachten, is opgeschoven.  Het VNG congres dat in juni zou plaatsvinden, is uitgesteld naar een nader te bepalen datum. Uiteraard vervalt ook de mei-editie van ‘Koppie Doen!’.  Daarmee valt het fysieke ontmoeten en netwerken van de kaart. Maar het belang van verbinding maken, blijft.

Daarom gaan wij niet bij de pakken neerzitten, maar kijken wij welke voordelen we kunnen behalen. Waar liggen de kansen nu voor de mogelijkheden van straks? We zien veel nieuwe initiatieven en contacten ontstaan. Dat is ondernemers-eigen. Toch is nog veel op de korte termijn gericht. Wij roepen op juist nu aan de middellange termijn te denken. Het economische elastiek dat nu wordt opgerekt vliegt ons straks als een katapult om de oren. Daar moeten we op voorbereid zijn.

Deels zullen oude patronen zich herstellen. Maar deze periode geeft ons ook de ruimte om bestaande, soms vastgeroeste, patronen om te buigen. We zien nu al dat de digitalisering voor veel branches werkt. Vergaderen via videokanalen, onderwijs op afstand, meetings online. Veel scholen en bedrijven maken van de nood een deugd en leren hiervan. Een enorme innovatiekracht in de samenleving, zowel op sociaal als economisch gebied, staat op.  Belangrijk is deze nieuwe vormen te vervolmaken en bestendigen. Om een nieuwe balans te vinden tussen werken op de zaak en thuis, tussen leren op school en thuis. En elkaar daarbij actief te helpen.

Natuurlijk hoop ik dat we straks opa en oma weer kunnen bezoeken en dat we elkaar weer kunnen aanraken. Zonder vrees en vol levensvreugde. Maar laat de sociale revolutie waarvan nu sprake is, bijdragen aan nieuwe vormen van verbondenheid. Niet in plaats van, maar erbij. Wees er klaar voor. Straks, als we elkaar weer gaan ontmoeten. Ik zie er naar uit!

Hans Huibers,
Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep

Welke steun regelingen zijn er voor ondernemers in Westfriesland? Wij hebben er negen verzameld en werken deze frequent bij met de actualiteit. Bekijk hier ons Coronaloket