columns

Hoger onderwijs komt naar Westfriesland

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Beeld: Guillaume Groen / De Beeldunie 

11 juni 2020 – Column Hans Huibers: Hoger onderwijs komt naar Westfriesland

De start is gemaakt! Hard –samen- werken, een groot vertrouwen en gedeelde ambitie hebben geleid tot de intentieverklaring die op 9 juni is ondertekend. De start van een post-hbo opleiding in Westfriesland is een feit.

De media gaven al uitgebreid aandacht aan het onderwerp; een belangrijke mijlpaal voor onze regio. Omring en WilgaerdenLeekerweideGroep hebben in samenwerking met Hogeschool InHolland de primeur met een op maat gemaakte opleiding ‘Innoveren in Zorg en Welzijn met Technologie (IZWT). Deze Talentacademy start in het najaar van 2020 en het is de bedoeling dat dit een zwaan kleef aan effect creëert. Structureel aanbod van hoger onderwijs dat goed is voor behoud van talent en werkgelegenheid in de regio.

Structureel aanbod van hoger onderwijs dat goed is voor behoud van talent en werkgelegenheid in de regio.

De Westfriese Bedrijvengroep heeft al lange tijd de ambitie om (jong) talent in de regio te houden. De zeven Westfriese Gemeenten met Hoorn als centrumgemeente, onderstrepen dit. Het werd als speerpunt opgenomen in PACT 7.1. Nadat ook het ‘groene’ onderwijs al begon met een aanbod aan hoger onderwijs, plaveiden wij de Westfriese grond tot vruchtbare basis voor hbo onderwijs. Hierbij werkte de Coronacrisis als katalysator. De afgelopen maanden lieten duidelijk zien hoe groot de waarde is van afstandsonderwijs en leren vanuit huis. De hoogste tijd dat door te vertalen en verder te innoveren.

Deeltijd, voltijd, duaal, post-hbo, combinatie werken-leren, alles is mogelijk. Locatie is daarbij steeds minder van belang, Onderwijzen vanuit een klassiek schoolgebouw is niet meer van deze tijd. Het gaat niet om stenen, maar om inhoud. Onze ambitie is niet om bestaand onderwijs te kopiëren, maar om een vernieuwend aanbod te creëren dat inspeelt op de behoefte van de arbeidsmarkt. Zowel in vorm als in crossovers tussen verschillende sectoren.

Het gaat niet om stenen, maar om inhoud

De veronderstelling dat er geen behoefte is aan kennis op hbo niveau, is achterhaald. Steeds meer sectoren snakken naar regionaal talent. Binnenboord liggen volop opleidingsmogelijkheden en groeikansen. Op dit moment werken we aan aanbod vanuit de ICT, techniek en bouw. De voedingssector verbinden we met business, lifestyle en design. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Vanuit onze ervaring en ons netwerk brengt de Westfriese Bedrijvengroep bedrijfsleven, gemeenten en onderwijsinstellingen samen. Om te innoveren, moderniseren en elkaar te versterken. Alleen vanuit die positie kunnen we over grenzen kijken en dit door vertalen richting huisvesting. Een goed woningaanbod is een randvoorwaarde om de driehoek werken-onderwijs-wonen (WOW) in Westfriesland te laten slagen. Denk bijvoorbeeld aan een studentencampus. Ook deze uitdaging staat bij ons hoog op de agenda.

Op naar een nóg vruchtbaarder leef-, leer- en werkklimaat in de regio. Daar staan we achter en gaan we voor!

Bekijk hier de presentatie van de Werkgroep Onderwijs&Talent over start post-hbo.

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep