columns

Hoezo “samenwerken”

Hans-Peter Baars

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Je kunt tegenwoordig eigenlijk niet meer zeggen dat je niet wilt “samenwerken”. Met je collega’s, met je concurrenten, binnen het Pact van Westfriesland. Maar waarom eigenlijk? Je kunt toch beter voor jezelf zorgen, dat levert meer op. Nou nee dus, ik zal jullie vertellen waarom.
In mijn tijd als eigenaar van een scheepstimmerbedrijf maakten wij de mooiste, lichtste en stijfste houten masten van de wereld. Een echte nichemarkt. Dat vonden we niet alleen zelf, maar vooral onze klanten die met onze rondhouten uiteindelijk een zeilwedstrijd wonnen. Maar het maken van de beste houten mast van de wereld doe je niet alleen. Dat begint al bij de man die bomen kan lezen in Alaska; hij selecteert en zaagt het allerbeste hout waarmee de mastenmaker aan de slag gaat. Maar je hebt ook de beste ontwerper/constructeur uit Duitsland nodig, de RVS beslagmaker met de precisie van een goudsmid uit Friesland en de beste tuigers en zeilmakers toevallig om de hoek. En niet in de laatste plaats de klant, de zeiler die je precies kan vertellen hoe en waar de mast moet buigen om het optimale zeilprofiel te krijgen, zodat hij de neus van hun schip als eerste over de finishlijn kan duwen. Zo’n mast maken doe je dus niet alleen. Sterker nog, dat gaat alleen goed als ieder schakel in de keten zich inzet voor het eindresultaat: wedstrijden winnen. En niet alleen proberen je eigen ding zo goed mogelijk te doen. Je kijkt namelijk ook naar andere schakels in de keten. Hoe kunnen we samen beter worden. Ik heb dus zelf aan den lijve ondervonden dat je er zelf beter van wordt als je investeert in samenwerking. Vanzelfsprekend is dat niet, dit vraagt visie, vertrouwen en lef.

Er zijn tal van mooie voorbeelden in West-Friesland. Het ultieme voorbeeld is de wijze waarop de zaadveredelingsbedrijven samenwerken in Seed Valley, terwijl ze toch elkaars concurrenten zijn. Ook op kleinere schaal heb je Nautisch Enkhuizen waarbij bijna alle jachtbouwers en toeleveranciers elkaar hebben gevonden. Regelmatig bij elkaar in de keuken kijken en na afloop bier & ballen. Ze hebben zelfs een gezamenlijk servicenummer waar een watersporter heen kan bellen met vragen. De ondernemer-van-dienst zorgt ervoor dat de vraag bij de juiste collega terecht komt. Prachtig initiatief.

Er zijn ook voorbeelden waar een goede start is gemaakt en het nu een kwestie is van doorzetten. Zo zie ik het Pact van Westfriesland waar o.a. de 7 gemeentes en ook de WBG haar handtekening onder heeft gezet. Alle goeie plannen zijn gemaakt, nu uitvoeren. Onze collega’s in Koggenland proberen met ondersteuning van de WBG hun ondernemersvereniging nieuw leven in te blazen. Mijn boodschap: ga dat vooral voortvarend doen met elkaar, jouw investering betaalt zich terug! Tenslotte een mooi initiatief van de Talent Academie W-F waarbinnen bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen hun krachten bundelen om jonge mensen voor West-Friesland te behouden door goed onderwijs te bieden en een perspectief om een baan.
Mijn agenda is de komende weken gevuld met kennismakingen met ondernemers en samenwerkingspartners. Bij welke ondernemer ga jij binnenkort op de koffie om dit thema te bespreken? Stel je eens voor dat iedereen dat een keer doet.

Ik gun ons allen visie, vertrouwen en lef in 2022

Hans-Peter Baars