columns

Een zomer vol publiek

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Landbouwshow Opmeer Foto Alex Gitzels/Westfriesland Media

1 september 2019 – Column Hans Huibers: Een zomer vol publiek

De vakanties zijn voorbij, de zomer loopt ten einde. We kijken terug op een mooie periode met tal van publieksevenementen. Het begon ergens in juni met Live in Hoorn, er waren de harddraverijen, het World Guinness Record ‘zuiderzeebalade zingen’ in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, de onovertroffen kermis in Hoorn, de Landbouwdag in Opmeer, de Ironman Westfriesland, de lichtshow op de Grote Steen en heel recent nog de Champions League week van Hovocubo.

Zomaar een willekeurige greep uit een reeks van activiteiten en evenementen in onze regio. Ik vergeet er ongetwijfeld nog talloze, die me nu niet te binnen schieten, die ik over het hoofd heb gezien of waarvan ik niet wist omdat ikzelf niet in het land was.

de regio leeft en bruist als gevolg van tal van evenementen.

Ze zijn allemaal van totaal verschillende orde, maar hebben wel een paar dingen gemeen. Ze spreken stuk voor stuk tot de verbeelding en hebben een uitstraling die verder reikt dan onze eigen regio. Ze zetten dus Westfriesland op de kaart. Ze trekken een veel breder publiek dan gebruikelijk. Jong en oud, landelijk en stedelijk. Daarmee verbreden ze de aantrekkelijkheid en dragen bij aan een positief imago van ons gebied. En last but not least, het event staat niet op zichzelf: mensen blijven wat drinken, gaan ergens wat eten, lopen gewoon nog even door de stad of genieten van de natuur. Kortom, de regio leeft en bruist als gevolg van tal van evenementen.

Hel lijkt vanzelfsprekend en waarom dan toch speciaal de aandacht hiervoor? Omdat ik ook hier en daar gemopper hoor. Over drukte, over (parkeer)overlast, over hier en daar inzet van gemeenschapsgeld. Nu zijn we er inmiddels in ons landje aan gewend dat er áltijd wel wat te zeuren valt, maar in dit geval zou ik de mopperaars willen meegeven: stop daarmee! Willen we een levende en levendige regio blijven, dan moeten we ook wat te bieden hebben. Voor elk wat wils, in ieder seizoen.

bij een positieve keuze profiteren we daar allemaal van

Westfriesland is geen rusthuis voor mensen die vroeger alles beter vonden. Alleen als we een sprankelend aanbod hebben, hebben we aantrekkingskracht, blijven jonge mensen in de regio, staan we op de radar van mensen die de keuze maken: gaan we een weekje naar Zwolle en Salland, naar Den Bosch en Brabant of kiezen we voor Hoorn en Westfriesland. En bij een positieve keuze profiteren we daar allemaal van: niet alleen de horeca of de organisatoren van de evenementen.

In deze tijd gaat het om beleving en beeldvorming. Als we talenten in de regio willen behouden, moet je altijd kunnen zeggen: er is niet alleen interessant werk en het is goed wonen, maar er is ook heel wat te beleven!