columns

De Dag van Westfriesland

Hans-Peter Baars

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

De Dag van Westfriesland 

Het is dinsdag 7 maart 2023. Twee lijsttrekkers stappen samen in de auto naar Westfriesland. Die avond doen ze mee aan Het Grote Westfriesland Debat voor de Statenverkiezingen van 15 maart. Het debat is in het Martinus College in Grootebroek en ze gaan op tijd op pad. Ze willen goed beslagen ten ijs komen en gaan op uitnodiging van Westfriesland de regio eens goed onder de loep te nemen. Wat is dat Westfriesland eigenlijk? 

Schone brandstof voor de transportsector
In Westfriesland stappen de twee over in een bus die hen door de regio zal voeren. De winter begint op zijn eind te lopen en langzaam komt de natuur weer tot bloei. Ze genieten met volle teugen, terwijl de bus lekker vlot over de Westfrisiaweg rijdt. Het valt hen op hoeveel windmolens er in de omtrek te zien zijn en ook dat veel bedrijfspanden, ook van agrariërs, zijn voorzien van zonnepanelen. Ze hadden al gehoord over het succesvolle Duurzaam Ondernemersloket dat nu ook navolging vindt in de rest van Noord-Holland.  Wanneer ze langs Zwaagdijk-Oost rijden, passeren ze het bedrijvenpark. Hier zien ze de kenmerkende zuil waarbij je waterstof kunt tanken. Doen ze dat hier al? Ze vragen de buschauffeur even te stoppen op het bedrijvenpark. Vlak bij de zuil staat een hele groep mensen. Ze toosten ergens op. Een vrouw vertelt: ‘Vandaag is de WF Waterstof Deal gesloten. Hiermee werken we aan de versnelde uitvoering van activiteiten waarmee we de waterstofeconomie in de regio een impuls geven. Zo kunnen we de transportsector sneller laten verduurzamen. Dit draagt bij aan de energietransitie in de regio en daarmee ook aan die in Nederland. We zijn heel trots dat we deze stap vandaag, op de Dag van Westfriesland, hebben kunnen zetten.’ 

Van en voor ondernemers 

Via de AC de Graafweg rijdt de bus nog éven langs Opmeer. Hier gebeurt namelijk ook iets moois. De ondernemersverenigingen van Opmeer en Koggenland tekenen hier de intentieverklaring voor de oprichting van hun ondernemersfondsen. Een prachtige samenwerking tussen de gemeente en de ondernemers. Met een vaste opslag op de OZB worden zo parkmanagement en camerabeveiliging op de bedrijventerreinen, maar ook verduurzaming en maatschappelijke initiatieven gefinancierd. Voor én door ondernemers. Zo zijn er binnen de gemeente geen freeriders meer die zonder te betalen profiteren van het geld van een ander. Binnen de regio hebben Hoorn, Medemblik en Enkhuizen al bewezen hoe effectief zo’n fonds is. De lijsttrekkers horen ervan op. Wat een mooi voorbeeld van de kracht van samen!

Talent in de regio behouden
De reis gaat verder richting Hoorn. Terwijl ze over de provinciale weg rijden, zien de lijsttrekkers dat het erg druk is bij het gebouw van het Horizon College. Wat is hier gaande? Ze stappen uit en lopen naar het schoolgebouw. Ze vragen een langs sjokkende scholiere waarom al deze mensen bij elkaar zijn gekomen. ‘Vandaag is het Convenant voor Talent Academy WF getekend. Met de Talent Academies werken bedrijven, de Westfriese gemeenten, Hogeschool Inholland en ook onze school samen aan een betere aansluiting van de opleidingen op de behoeften van de arbeidsmarkt. Die samenwerking zorgt ervoor dat ik straks door kan leren in Westfriesland en dat ik later een goede baan kan vinden in de regio. Zo hoef ik niet helemaal naar Amsterdam ofzo hoef. Er is zo’n Academy voor mijn richting, de zorg, maar ook voor IT, Energietransitie en binnenkort voor meer richtingen.’ De lijsttrekkers kijken ervan op. Wat slim om praktijk en onderwijs zo te combineren. Zo kunnen ze in Westfriesland talent in de regio houden.  

500 betaalbare woningen voor jonge Westfriese gezinnen
Snel lopen ze weer terug, de bus zit vol met andere lijsttrekkers en belanghebbenden. Het gezelschap rijdt richting Venhuizen. Onderweg zien ze wéér een groep mensen. Nu rond een hei-installatie. ‘Kunnen we nog één keer stoppen buschauffeur?’ De chauffeur zucht. “We moeten nu echt door. Maar ik kan je wel vertellen wat hier gebeurt. Vandaag slaan ze de eerste paal van Groenwijk. Dit wordt een woonvoorziening voor arbeidsmigranten. Daar zijn er heel veel van in Westfriesland en ze zijn hard nodig. Ze werken in de land- en tuinbouwsector, maar ook steeds vaker in de logistiek. Ze woonden soms met wel 8 tot 10 mensen tegelijk in eengezinswoningen en die leefomstandigheden waren niet altijd voldoende. In dit plan worden voorzieningen als winkels en vrijetijdsbesteding geïntegreerd, waardoor de arbeiders een fijne, comfortabele woonplek hebben met alles wat ze nodig hebben dichtbij. Daarbij komen straks ook 500 woningen vrij voor jonge gezinnen in Westfriesland. Er is lang gestreden om dit plan van de grond te krijgen. Dus dit is een feestelijke gebeurtenis. En dat op de Dag van Westfriesland!” 

De Dag van Westfriesland
Ja, die Dag van Westfriesland, wat is dat dan? De Westfriese Bedrijvengroep, maatschappelijke organisaties, de zeven Westfriese gemeenten en andere stakeholders werken al jaren aan het op de kaart zetten van de regio. Dat gaat steeds beter. Er worden fantastische initiatieven en samenwerkingen opgetuigd en juist vandaag, op de Dag van Westfriesland, wil de regio laten zien waar ze toe in staat is. Dat nieuwe elan zag je van de zomer al tijdens het VNG congres . Hoe belangrijk ze is voor de economie, gezondheidszorg, het onderwijs, de transport en nog veel meer sectoren in Noord-Holland. Westfriesland is op stoom en daar werken ze keihard aan met z’n allen. De lijsttrekkers zitten met hun oren te klapperen. Westfriesland mag je duidelijk niet missen! Bruisend van alle indrukken nemen de twee deel aan het debat, waarmee ze nog even hun eigen beste kant willen laten zien. Maar eigenlijk kunnen ze niet op tegen de energie van Westfriesland. Die drive, creativiteit en samenwerking; dat kunnen ze binnen de politiek ook wel gebruiken. Moe, maar geïnspireerd rijden ze terug naar huis. En de Westfriezen? Die zijn, nuchter als ze zijn, alweer druk aan het werk om alle ideeën en samenwerkingen om te zetten in resultaten. Waar een kleine regio groot in kan zijn!  

Laat je zien op 7 maart
Op 7 maart is de Dag van Westfriesland. Op die dag wordt het Grote Verkiezingsdebat gehouden in het Martinus College in Grootebroek. Maar daarnaast gebruiken we deze dag om stappen te zetten en samenwerkingen te bekrachtigen. Samen kunnen we de statenleden en lijsttrekkers die in onze regio aanwezig zijn die dag laten zien waar Westfriesland toe in staat is. Maar vooral ook om trots te zijn op onszelf. We moedigen je dan ook van harte aan je eigen ideeën, Green Deals, convenanten en initiatieven te presenteren op dinsdag 7 maart. Wil je meer weten of met ons sparren over je plannen? Via info@westfriesebedrijvengroep.nl kun je contact met ons opnemen.  


Tot 7 maart!
 

Hans-Peter Baars