columns

Column Hans Huibers: Uit de kramp

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Na Corona en naast Corona. Ik sprak er al eerder over. De crisis raakt ons allemaal hoewel de gevolgen per sector enorm verschillen. Horeca, toerisme, evenementenbranche, ik heb veel aangrijpende verhalen gehoord. Maar ook verhalen van ondernemers die juist nu in actie komen en anticyclisch denken. Essentieel om de economie weer op de been te helpen. Crisis is kans alleen moet je hem wel weten te pakken.

Het lijkt er op dat we hier en daar ook in een kramp zijn geschoten. Het is tijd weer in beweging te komen. Juist in deze zomermaanden. Het bevreemdt me dat veel overheidsinstanties nu het slot op de deur gooien. Het regent klachten over vertraging omtrent vergunningen en aanbestedingen. Lange trajecten die al enige tijd stilliggen. Ja, het is vakantietijd, maar geen komkommertijd. Die ligt achter ons en nu is het tijd om achterstanden in te halen, zaken naar voren te halen en te versnellen. De werkelijke economische effecten van deze crisis worden pas in het najaar zichtbaar. De zomer kan de schade nog beperken.

Laten we elkaar weer gaan ontmoeten, offline. Er is weer veel mogelijk, ook binnen de richtlijnen van de RIVM. Handen wassen, geen handen schudden en 1.5 meter afstand houden. Het belemmert ons niet om in gesprek te gaan.

Niet voor niets ontwikkelden wij de Taskforce Katapult. Een samenwerking om regionale ondernemers en werkgevers te ondersteunen tijdens deze crisisperiode. Katapult, de naam zegt het al.  Wij helpen ondernemers in de startblokken om een vliegende start te kunnen maken als de economie weer op gang komt. Die startblokken staan nu gereed.

Natuurlijk, ik gun iedereen vakantie. Zeker voor de mensen in de zorg en het onderwijs is dat nu geen overbodige luxe. Zij hebben als een katapult gefungeerd toen het bedrijfsleven tot stilstand kwam. Nu is het tijd om het stokje door te geven. Blijf online communiceren, maar ga ook weer samen om tafel. Maak gebruik van werkplekken op kantoor. Maak een tropenrooster om de inzet van medewerkers te verdelen. Denk na over creatieve oplossingen en zoek de samenwerking. We hebben elkaar nodig voor een gezond en sterk ondernemerslandschap. Nu, niet pas in september.

Dus, beste mensen, kom uit die kramp, zet die turbo erop en ga op volle kracht vooruit. Ik ontmoet je graag deze zomer!

Hans Huibers
Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep