Nieuws

Zorgen bij MKB over oproep Rutte

Zaterdag 7 september jl. besteedde het NPO-programma EenVandaag aandacht aan de koopkracht en de oproep van Rutte dat het bedrijfsleven in moet leveren om die koopkracht te behouden. NOA-onderneemster Ketie Hoogervorst van Harder Natuursteen spreekt namens het mkb haar zorgen uit. De uitzending is online terug te kijken. Vanaf 11.52 gaat het programma over het bedrijfsleven

Dit is de reactie van een MKB bedrijf op de uitspraak van premier Rutte, (klik hier) dat de winsten, dan met name van de grotere bedrijven tegen de plinten op klotst en dat de werkgevers hun werknemers flink hogere lonen moeten gaan betalen.
Uiteraard zijn de cao lonen al verhoogd, 2 x 3% omdat er een paar jaar geen verhoging geweest is.
Om nog verder de lonen te verhogen zijn er een aantal obstakels die de regering weg moet nemen om de werkgevers binnen MKB bedrijven vertrouwen te geven in de toekomst.
Met name obstakels wegnemen op het gebied van personeelsbeleid.

In het filmpje wordt (alleen) weergegeven dat wij nog geen vertrouwen hebben in de toekomst en het daarom eng vinden om de lonen verder te verhogen.
Helaas zijn de argumenten en aangedragen oplossingen niet uitgezonden.

Welke obstakels jij op je weg als ondernemer tegenkomt die door de politiek zouden kunnen worden weggenomen.

Obstakels:

  1. 2 jaar ziekte, reservering om risico te verminderen tot schade aan het bedrijf, dit is nog steeds van toepassing. Dit moet eerst van de baan, met een lange termijn garantie, dat geeft de ondernemer vertrouwen.
  2. Transitievergoeding, reservering is nodig . Goede relatie met werknemers die lang in dienst zijn, betekend wel kans op hoge transitievergoeding tot een jaarloon. Gelukkig tot 25 medewerkers geen verhoging 50+. Het is een achterhaalde regeling in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt.
  3. Kans op doorbetaling bij ziekte ook bij het kennismaken met arbeidsmogelijkheden van sollicitanten. Dit moet nu via uitzendbureau, dat schept kloof.
  4. Productie is elders in Europa goedkoper, als je geen mooi machine park hebt. Dus hoe duurder personeel…hoe groter de kans op wegvloeien van kapitaal.
  5. Niet aantrekkelijk kunnen vergoeden van ziektekosten: Zorgpremies stijgen, geef de wg de kans om aantrekkelijk te vergoeden, beter voor wn en wg.
  6. Gezonde concurrentie houd de prijzen laag, we zitten met veel bouw en afbouwbedrijven in hetzelfde schuitje. Het vertrouwen in de toekomst is aan het herstellen. We moeten hard werken voor een mooie orderportefeuille. De crisis is nog maar 6 jaar geleden en met de politieke regelgeving van dit moment zijn we behouden.
  1. Winst die tegen de natuursteenplinten klotst…nou nee…we kunnen gelukkig weer investeringen doen die hard nodig waren na de minder goede …slechte jaren. Een reservering opbouwen voor risico’s en natuurlijk zijn we zuinig op ons personeel, onze vakmannen en vrouwen.
  2. Om de kloof tussen top en werkvloer te vermijden…werken we hier met een platte organisatie met veel eigen verantwoordelijkheid. En dat belonen we graag met een goed loon en als het goed gaat met Harder natuursteen, geven we graag een winstuitkering. Voordeel hiervan is dat het niet verplicht is ieder jaar, dus kan dit bedrag mee fluctueren met de winst. Een flexibele financiële schil.
  3. Premier Rutte heeft het over grotere bedrijven> ik denk dan aan de massa is kassa bedrijven en niet aan de ambachtsbedrijven. ?