Nieuws

Westfriese toekomstvisies – Esther Herber: ‘Focus op talentontwikkeling’

Elf Westfriese ondernemers zijn gevraagd om na te denken en ook deels te dromen over hoe zij de toekomst van Westfriesland zien. Een visie gebaseerd vanuit het dagelijkse werk, maar ook als inwoner en werkgever voor de regio Westfriesland. Reacties zijn welkom, graag zelfs. Alle visies en reacties worden gebundeld en gedeeld met beleidsmakers en aangeboden aan de lokale politiek als input voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Daarnaast volgt er een actie lijst die door ondernemersverenigingen en koepelvereniging WBG gebruikt zal worden als speerpunten voor de komende jaren.

Naam: Esther Herber  (54)

Thuis: met Bob in Utrecht

Werk: eigenaar van 706 Seating Group

Gemeente: Hoorn

 

De Utrechtse Esther en haar echtgenoot Bob begonnen 14 jaar geleden met Chair Supply in Hoorn. Deze zakelijke stap naar West-Friesland groeide uit tot 706 Seating Group waar ze met 52 medewerkers bouwen aan de toekomst van zitten én van talentontwikkeling en duurzaamheid. Esther werpt als buitenstaander een frisse blik op West-Friesland.

Een paar dingen vallen mij op. Westfriezen hebben een enorme arbeidsethos en zijn oneindig loyaal. Valt er een arm af dan nog verschijnen ze op het werk. Er is echter ook een andere kant.

“Een cursus, wanneer moet ik die dan terugbetalen?”

Wij bieden een opleidingsprogramma aan onze medewerkers.  In het magazijn werken 8 nationaliteiten. Om elkaar goed te begrijpen, komt er iedere woensdag een lerares om Nederlandse les te geven. Iedere werknemer mag ook cursussen en trainingen volgen. Niet altijd per se werk gerelateerd. Wil je Italiaans leren of taarten leren bakken, prima. Werknemers vragen dan vaak: wanneer moet ik dat dan terugbetalen en hoe lang moet ik dan bij het bedrijf blijven etc.

“Er zit vaak wantrouwen bij de werknemers”

Wat we ook aanbieden, er zit altijd een soort wantrouwen in. Ze geloven in eerste instantie niet dat wij dat écht in ze willen investeren. Dat past wel bij de Westfriese gedachte: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Maar ze zijn de investering waard. Veel studies geven we ook in het bedrijf, onder werktijd. Ik heb ervoor gestreden dat iedereen bij ons mag worden waar hij van droomt. Dat is even wennen voor ze.

“Blije medewerkers zijn productieve medewerkers”

Waarom we dit doen? Omdat ik het belangrijk vind dat mensen écht gelukkig zijn. Blije medewerkers zijn productieve werknemers en dat is weer goed voor het bedrijf. Samen maakt sterk, daar geloof ik in. Dat mes snijdt aan twee kanten.

“Train medewerkers op hun competenties”

Ik zie deze aanpak weinig terug bij collega-ondernemers. Focus op talentontwikkeling is een unique selling point. Wij werken met een bepaalde methode waarbij iedere medewerker een test doet van 25 vragen. Daaruit komt naar voren waar competenties en ontwikkelpunten zitten. Die competenties vergroten we uit en zetten we in.

“West-Friesland verdient meer focus op talentontwikkeling”

We focussen niet op wat je niet leuk vindt of wat er niet in zit. We zetten je dus ook niet op een afdeling waar competenties nodig zijn die je niet hebt. Iedereen weet dat ook van elkaar. Wij ondervinden in de praktijk dat het werkt. Ik zou dat graag bij meer Westfriese bedrijven willen zien.

“Zorg dat je de jeugd bindt én boeit”

Ook de jeugd gaat me aan het hart. Jongeren trekken vaak weg naar de stad. Het is belangrijk dat je ze houdt en bindt, maar ook dat je ze boeit. Dat je ze al van jongs af aan kansen biedt. Het zou mooi zijn als ze zich binnen hun eigen regio kunnen ontwikkelen.

“Maak opleidingen binnen West-Friesland toegankelijk voor iedereen”

Het stoort me dat een opleiding waar je leert ondernemen vaak privé betaald moet worden. Velen kunnen dat niet betalen en het is moeilijk om een lening te krijgen. Daardoor gaat veel ondernemerstalent verloren. Zo’n opleiding moet in de eigen regio toegankelijk worden voor iedereen, ongeacht je geslacht, achtergrond, nationaliteit. Kijk waar de talenten zitten, help ze dat te vergroten en creëer een plek voor iedereen. Daarmee bind en boei je de jongere generatie.

Hierin is een rol weggelegd voor gemeentes én ondernemers samen. Ik help graag om onderwijs in de eigen regio op te starten.

“Laten we werken aan meer gelijkheid”

Het begint al bij het basisonderwijs. Het verbaast me hoe meisjes op de kleuterschool nog steeds in de poppenhoek worden gezet en jongens de bouwblokken krijgen. Als je als meisje zegt dat je geen prinses wilt worden maar CEO dan vragen ze de ouders wat er mis is. Hierin hebben we in Nederland nog een slag te slaan. Werken aan gelijkheid.

“Werk West-Friesland breed aan gelijkheid”

Dat zien we ook intern. Als je op tv ziet welke wereldoorlogen worden uitgevochten, dan is het knap dat wij met al deze nationaliteiten zo goed samenwerken. Maar ook daar investeren we in. Samen sporten, samen eten, samen ontwikkelen. Wat je niet kent kun je als bedreigend ervaren. Daarom zorgen wij ervoor dat iedereen elkaar en elkaars cultuur leert kennen. We moeten het samen doen. Ik kan een prachtig verhaal houden, maar als die jongens die stoelen niet in elkaar zetten, dan gebeurt er niks.

Die gelijkheid creëert begrip en verbinding. Wij zijn klein begonnen, maar je kunt het ook uitrollen binnen een gemeente en binnen West-Friesland.

“Huisvesting voor arbeidsmigranten verdient extra aandacht”

Die gelijkheid moet ook gelden voor huisvesting. Mensen uit Hongarije en Polen wonen op campings, met meerdere gezinnen bij elkaar. Dat is geen gezonde situatie. Ze krijgen het niet voor elkaar om een hypotheek te krijgen en gaan vaak terug naar hun land. Dat is verlies van goede arbeidskrachten en dat gat wordt niet opgevuld door mensen uit de regio. Wat kunnen we hieraan doen? Hoe ver moet je als werkgever gaan? Moeten wij huizen voor ze kopen? Daar moeten we het met elkaar over hebben.

“Laat mensen kijken in je bedrijf en deel waar je tegenaan loopt”

De bedrijvigheid in deze regio verdient meer exposure en kennisuitwisseling. Westfriezen zijn bescheiden, ze hoeven niet op de voorgrond. Maar ze hebben veel te brengen. Wij hadden geen betere plek voor ons bedrijf kunnen vinden, hebben absoluut de hoofdprijs in de lotto. Ook in de samenwerking met de gemeente Hoorn. Maar kennisdelen lijkt lastig. Doe een Tour de Branche. Laat mensen kijken in je bedrijf en deel waar je tegenaan loopt. Je kunt van elkaar leren, ook buiten de eigen branche.

“Duurzaamheid zit in spullen, maar ook in mensen”

Een ander belangrijk punt is duurzaamheid. Hier werken we hard aan. Als we stoelen leveren, nemen we de oude mee om op te knappen en weer in het circuit te brengen. We maken stoffering van 100% petflessen. Met een matrassenfabriek in West-Friesland doen we proeven om oude matrassen te verwerken in zittingen voor stoelen. Duurzaamheid is ook zuinig met elkaar omgaan. Mensen die buiten de boot vallen in het arbeidsproces opleiden en een plek geven.

“Productie dichter bij huis creëert duurzaamheid en werkgelegenheid”

Het transport van onderdelen via zeecontainers is verre van duurzaam. Door Covid zie je weer hoe afhankelijk we zijn van het buitenland. De prijzen liggen nu krankzinnig hoog. Op zich is het een goede ontwikkeling voor Europa. Ook in West-Friesland liggen mogelijkheden. Laten we kijken hoe we bepaalde processen zo kunnen veranderen dat we de productie dichtbij huis brengen en mensen hier aan het werk krijgen. Door middel van opleiding, kennisdeling en subsidies. Door samenwerken, inspireren en van elkaar leren. De verhalen liggen naast de deur, dat is juist zo leuk!


Wat vind jij hiervan? Laat weten met welke punten je het eens bent en met welke niet. Een motivatie is altijd welkom en helpt ons om de juiste actiepunten met goede argumenten te delen met beleidsmakers. Bekijk de gehele serie Westfriese toekomstvisies via deze link.