Nieuws

Westfriese toekomstvisies – Bas Koeten: ‘We leven te veel op ons eigen eilandje’

Elf Westfriese ondernemers zijn gevraagd om na te denken en ook deels te dromen over hoe zij de toekomst van Westfriesland zien. Een visie gebaseerd vanuit het dagelijkse werk, maar ook als inwoner en werkgever voor de regio Westfriesland. Reacties zijn welkom, graag zelfs. Alle visies en reacties worden gebundeld en gedeeld met beleidsmakers en aangeboden aan de lokale politiek als input voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Daarnaast volgt er een actie lijst die door ondernemersverenigingen en koepelvereniging WBG gebruikt zal worden als speerpunten voor de komende jaren.

Naam: Bas Koeten  (43)

Thuis: met gezin in Zwaag

Werk: eigenaar van Racing in Westwoud

Gemeente: Drechterland

 

Bas Koeten is geboren en getogen in Westwoud. Al 12 jaar onderneemt hij ook vanuit Westwoud van waaruit hij met zijn team elk onderdeel van een succesvol autorace-evenement verzorgt. “Het centrum van de wereld,” noemt hij zijn standplaats. Het is maar net hoe je het bekijkt. Zo beziet Bas West-Friesland vanuit een helicopterview.

Westfriezen zijn aanpakkers; niet lullen, maar poetsen. Dat is in heel de wereld bekend. Ik zit hier op mijn plek met die mentaliteit. Mijn business gaat 24/7 door dus ik heb die aanpakkers nodig. We opereren wereldwijd, maar dat kan ik vanuit hier prima regelen. Mensen van buitenaf zeggen wel eens dat we in een uithoek zitten, voor ons is Westwoud het centrum van de wereld. Als je de juiste lijntjes aan elkaar verbindt en een goede mix maakt tussen digitaal werken en sociaal ontmoeten, kan West-Friesland het episch centrum zijn voor alle bedrijvigheid.

“We denken vaak dat we het allemaal wel weten”

Juist in die verbinding valt nog veel winst te behalen. Westfriezen zijn koppige mensen. We denken dat we het allemaal wel weten en gaan door zoals we het deden. Terwijl er zo veel kansen liggen. We mogen met elkaar meer openstaan voor nieuwe dingen.

“We mogen veel meer aan elkaar vragen en van elkaar leren”

Ondernemers hebben behoefte aan voorlichting, een duidelijk plan en antwoord op de vraag: what’s in it for me? Dan staan ze meer open voor nieuwe technieken, werkwijzen, duurzaamheid. Maar waar halen we die kennis? Bij actieve ondernemersverenigingen en bij elkaar. Nu houdt iedereen het nog te veel achter eigen deuren. We mogen veel meer aan elkaar vragen en van elkaar leren. Samen een platform creëren waar we makkelijk antwoorden kunnen vinden. Zonder een laagdrempelige ingang, schuiven ondernemers dingen die onbelangrijk lijken voor zich uit. Zo van: laat maar, het gaat wel goed zo.

“Duurzaam Ondernemersloket is een mooi praktijkvoorbeeld”

Het Duurzaam Ondernemersloket dat onlangs is opgericht, vind ik een mooi praktijkvoorbeeld. Het voorziet in de behoefte van ondernemers aan ondersteuning bij energiebesparing en andere verduurzaming. Zo zijn er veel meer thema’s waarin West-Friesland mee moet willen veranderen. Gecentraliseerd voor en door ondernemers en van daaruit breder trekken, om deze regio op de kaart zetten. Ook als het gaat om het aantrekken van toeristen. Om geld naar binnen te halen. Vreemd geld maakt rijk.

“Iedereen leeft op zijn eigen eilandje”

We zien in West-Friesland soms onvoldoende wat we hier hebben. Iedereen leeft op zijn eigen eilandje. Ondernemers en inwoners mogen ons gebied op de juiste waarde schatten en daarmee naar buiten treden, campagne voeren. Als je West-Friesland op de kaart wilt zetten, moet je laten zien wat we hebben en wat we kunnen. Ideeën en bedrijven aan elkaar koppelen. Dat moet uit de ondernemers zelf vandaan komen, maar dan moeten we elkaar wel weten te vinden. Verbinding creëert draagvlak binnen onze gemeenschap en vergroot de aantrekkingskracht van de regio.

“Veel van wat we van ver halen, hebben we ook in West-Friesland”

Waarin zijn wij nu zo uniek? Wij geven onszelf niet snel een schouderklopje. We mogen elkaar als ondernemers ook wat vaker een compliment geven.

Kijk eens om je heen, bij de buurman. Seed Valley is op wereldniveau uniek. Ik denk dat de helft van de Westfriezen niet weet wat we hier voor goud in handen hebben. Daarom halen we het van ver en brengt een boot die dwars ligt in het Suezkanaal het business model in gevaar. We moeten ons realiseren dat veel van wat we uit China halen, ook door een ondernemer twee straten verderop gemaakt kan worden. Dat betekent minder transportkosten en is een stuk duurzamer. Ik kijk ook naar de inkoopprijs, maar we mogen verder denken. Wat doet het met duurzaamheid? Wat doen we met ons geld? Nu pompen we Westfries geld naar China terwijl we elkaar juist in de regio mogen helpen.

“Maak West-Friesland interessant voor studenten en stagiaires”

Voor onderwijs geldt hetzelfde. We missen de aansluiting met het hbo-niveau. Wat mij betreft mogen die opleidingen naar Hoorn of Enkhuizen komen. Maak daar ruimte voor onderwijs en biedt vanuit de bedrijven stageplaatsen aan. Maak West-Friesland interessant voor studenten en stagiaires. Om hier hun niveau te verhogen en zo het niveau van heel West-Friesland te verhogen. Veel bedrijven wuiven het belang van een goede stagiaire weg. Het lijkt lastig en tijdrovend, maar als er uiteindelijk iemand zit, dan zijn ze enorm blij. De nuchterheid, soms norsheid houdt ons tegen. Het gaat toch goed zo? Maar die jongeren moeten iets leren en uiteindelijk brengen zij weer brood op de Westfriese plank, als wij met pensioen zijn.

“Gemeentes en ondernemers mogen vaker de dialoog aangaan”

Natuurlijk ligt hier ook een rol voor de gemeenten. Regeltjes moeten er zijn, maar ze kunnen de ondernemers wat meer actief stimuleren en meer ruimte geven. Belangrijk hierbij is ook weer om verbinding te maken, ga de dialoog aan. Regels zijn er nu eenmaal en vaak ook door onszelf gecreëerd. Mensen zeuren wel, maar ik kom over de hele wereld en weet dat wij het hier nog niet zo slecht hebben.

“West-Friesland een uithoek? Welnee, hier gebeurt het”

Wat woningnood betreft zeg ik: bouw de groenstroken niet dicht, maar ga  inventief en creatief om met leegstaande panden. Kijk verder dan de plannen die op papier staan en wat voor jezelf goed is. Kijk vanuit het grotere belang. Zo is de nieuwe Westfrisiaweg ook ontstaan: een genot. We zijn vanuit het land goed bereikbaar. Een uithoek? Welnee, hier gebeurt het.

“We maken het onszelf soms te comfortabel”

Mijn wens is dat we wat meer op elkaar letten. We willen hard werken, maar mogen ook genieten van wat er is. Kom van je eiland af en maak verbinding. Zet in op de circulaire economie. Iedereen koopt maar, er is te veel massaproductie en vervuiling. Geef het goede voorbeeld. Dat begint al klein. Zo leer ik collega’s om in een rijtje te gaan staan voor het handenwassen. Eerst inzepen, pas daarna de kraan aan. Het gaat niet om die paar centen water, maar om bewustwording. Als we taart eten, houd ik de taartdoos en plasticjes apart om ze bij het afval te scheiden. Laat ook eens die auto staan en pak de fiets. We maken het onszelf soms te comfortabel, hebben onszelf verwend.

“Goed voorbeeld doet goed volgen”

Digitalisering maakt ons steeds asocialer. Het is handig, maar een balans tussen online en offline contact is nodig. Alles wat op social media staat wordt voor waar aangenomen en Big Data bedrijven voeden mensen alleen op hun eigen interesse. Dat heeft tot gevolg dat mensen steeds minder oog hebben voor de behoeftes en het aanbod van anderen. Ook hier geldt: kijk om je heen. Maak eens een praatje met mensen die je niet kent, sta open voor de buitenlander die hier op vakantie is of zich hier zou willen vestigen. Als je het laat zien, nemen anderen het over. Helemaal gratis. Laten we wat meer naar elkaar omkijken.


Wat vind jij hiervan? Laat weten met welke punten je het eens bent en met welke niet. Een motivatie is altijd welkom en helpt ons om de juiste actiepunten met goede argumenten te delen met beleidsmakers. Bekijk de gehele serie Westfriese toekomstvisies via deze link.