Nieuws

Maart update vanuit het Pact

Inmiddels is met het Pact een stevige basis gelegd voor duurzame samenwerking in de regio. Het afgelopen jaar is veel aandacht geweest voor de organisatie en positionering van het Pact. Er is focus aangebracht in de prioriteiten in de inhoudelijke agenda. Samen met partners brengen de Westfriese gemeenten versnelling aan op de thema’s nieuwe energie, woningbouw en zorginnovatie. Deze activiteiten worden in gezamenlijkheid opgepakt in de zogenoemde ‘triple helix’: ondernemers, onderwijs en overheid.Nieuwe energieDe Westfriese gemeenten werken samen met het bedrijfsleven en het onderwijs om alle mogelijke vormen van energie ten volle te benutten. Het duurzaam ondernemersloket is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen gemeenten, provincie en bedrijven. Onlangs ondertekenden de gemeenten, de provincie en de Westfriese bedrijvengroep een waterstofconvenant. Daarnaast is een verkenning gestart voor een regiodeal en wordt vanuit het onderwijs gewerkt aan innovatie en kennisdeling op het thema nieuwe energie.Versnellen woningbouwDe regio is met de provincie en het Rijk tot overeenstemming gekomen over de noodzakelijke woningbouwopgave. Voor 2030 wil de regio 12.000 woningen realiseren en voor 2040 16.000 woningen. Van minimaal 900 woningen per jaar moet de regio naar minimaal 1.200 woningen per jaar. De Westfriese gemeenten zetten zich samen met de woningmakers in om geschikte bouwlocaties te vinden en projecten van de grond te krijgen. ZorginnovatieWestfriesland wil een gezonde regio zijn waarin inwoners een passend zorgaanbod krijgen. Westfriesland vergrijst twee keer zo snel als andere regio’s. Daardoor neemt de zorgvraag fors toe. De kwaliteit van wonen en zorg in een bredere omgeving is essentieel. Het toenemend tekort aan zorgmedewerkers vraagt een andere manier van organiseren. De Westfriese gemeenten verkennen samen met zorg- en welzijnsorganisaties hoe zorginnovatie te stimuleren.

In haar nieuwsbrief geeft het Pact maandelijks een update van de stand van zaken binnen de regio. In deze editie meer over de stappen die werden gezet tijdens de Dag van Westfriesland, maar ook over het TechniekPact.

Wij vroegen Gerben na de ‘Van Pact naar Impact’ bijeenkomst van 7 december om ons mee te nemen over de genomen stappen en waar ze binnenkort mee aan de slag gaan.“Kennis delen begint bij het aanbieden van betekenisvol en toekomstgericht onderwijs aan de jeugd. Voor het maken van een eigen keuzevak ‘Duurzame energie in West-Friesland’ is een onderzoek gestart naar draagvlak hiervoor. Het onderwerp geothermie leent zich hier goed voor. We onderzoeken nu of installatiebedrijven zich aan deze pilot willen committeren door in natura bij te dragen aan lesinhoud.”Binnenkort start de projectgroep met vertegenwoordigers van alle VMBO scholen in de regio om de mogelijkheid voor het gezamenlijk aanbieden van keuzevakken. Zo helpen we de energietransitie én zijn we de katalysator voor onderwijs 2.0 in de regio.

Wil je ook bijblijven als het gaat om het Pact? Via regiowestfriesland.nl Kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief!