Nieuws

Ingezonden brief naar Noordhollands Dagblad: Energietransitie

Ingezonden brief naar Noordhollands Dagblad

Energietransitie

Ik ben voorstander van energietransitie. Fundamentele veranderingen in produceren en consumeren zijn noodzakelijk. Ik was al overtuigd, ik heb twee kritische dochters van begin 20 die mijn generatie hier op wijzen. Maar de opzet van de Regionale Energie Strategie is tot mislukken gedoemd.

Deze week werd opgeroepen om maandag massaal bij het provinciehuis te protesteren tegen de versoepeling van de criteria  voor plaatsing van windmolens en zonneweiden. Ook hier: ik ben niet tegen windmolens of zonne-energie, maar hoe de besluiten er worden doorgedrukt is ongehoord.

De overheid heeft een volstrekt ondoorzichtige structuur opgebouwd. Het Rijk verwijst naar de provincies, die zeggen dat het door gemeenten van onderop moet. De gemeenten zeggen dat het van de provincie moet en die wijst weer naar landelijke doelstellingen.

Er worden papieren doelstellingen voor 2040 geformuleerd, waarvan niemand de gevolgen overziet. Vervolgens wordt teruggeredeneerd wat er “dus” nu móet gebeuren. Landkaarten en scenario’s worden als doemscenario’s vol windmolenparken en zonneweiden in het open gebied gepresenteerd. “Dit wordt het in ieder geval níet”, riep een lokale bestuurder onlangs gepassioneerd.

Onder leiding van volksstammen adviesbureaus zijn ‘ateliers’ georganiseerd vanwege “het draagvlak”. Bijeenkomsten waar belangenbehartigers, adviseurs en usual suspects zijn. Daar komt uiteraard geen normale burger, boer of ondernemer.

Om één huis in het landelijk gebied te bouwen moet je aan een waslijst van criteria voldoen, maar voor de RES worden deze achteloos versoepeld.

Kan er dan niets? Wel degelijk!

Stop het formuleren van abstracte doelstellingen ver in de toekomst! Versnel bestaande initiatieven, los knelpunten op, initieer waar initiatief achterblijft.

Formuleer geen (doem)scenario’s, maar schets een wenkend perspectief! Naast wind en zon moet óók volop worden geïnvesteerd in energiebesparing,  nieuwe technologieën, waterstof, geothermie, het gebruik van IJsselmeerwater voor energieopslag.

Stop de schijninspraak! Sluit concrete deals met burgers, met de landbouw en het bedrijfsleven. Niet alleen de lasten, ook de lusten eerlijk verdeeld. Dwing niet, maar verleid, dan zet iedereen de schouders eronder!

Hans Huibers
voorzitter WBG