Nieuws

Heipalen gieten in plaats van slaan: trillingsvrij en geluidsarm een fundering aanleggen

Aan de Saffier in de Hoornse wijk Nieuwe Steen is WBG Parelbedrijf Ooms Bouw & Ontwikkeling in opdracht van woningcorporatie Intermaris begonnen met de bouw van zestig huurappartementen.

Vorige maand werd de officiële eerste paal ’geslagen’, al is van slaan niet echt sprake, want het ’heien’ gebeurt op een speciale manier: vrijwel zonder geluid of trillingen.

Het appartementencomplex komt in een U-vormig gebouw met drie lagen. Om de fundering voor zo’n gebouw de nodige draagkracht te geven, zijn palen van 35 tot 40 centimeter breed nodig: veel dikker dan normaal bij ’grondgebonden’ woningbouw. ,,Met een traditioneel heisysteem betekent dat zwaar heiwerk’’, zegt projectleider Bas Groen van Ooms. Dat zou overlast van geluid en trillingen geven – er staan woningen en een kerk op korte afstand. Daarom is gekozen voor de alternatieve methode, ’Drill Push Aside’. Hierbij wordt een stalen buis met een doorsnee van 41 centimeter de grond in geboord, tot deze op een diepte van 21 à 22 meter op de dragende zandlaag stuit.

Overlastvrij heien

Ooms past deze innovatieve manier van heien vaker toe, vooral bij bouwen in binnensteden, waar omliggende gebouwen en woningen kort op de bouwplaats staan. Ook in de Nieuwe Steen is de omgeving met woningen aan de Saffier en het gebouw van Jehova’s Getuigen gevoelig voor geluid en trillingen. Vroom Funderingstechnieken voert dit werk voor Ooms uit, waarvoor een extra zware heistelling van 110 ton wordt ingezet. Is de buis op de gewenste diepte, dan wordt een stalen wapeningskorf erin neergelaten.

 

Vervolgens wordt vloeibaar beton ingebracht, via een leiding die bovenaan de buis is aangesloten. Terwijl de stalen buis langzaam omhoog wordt getrokken, draait de betonpomp, zodat het gat in de grond direct en gelijkmatig met beton wordt gevuld. Dat kunstje wordt voor deze nieuwbouw 210 keer herhaald. Het tempo ligt op tien tot vijftien palen per dag. De methode is duurder dan de traditionele, maar omdat het grotere palen zijn, zijn er minder nodig, aldus Bas Groen. En dat komt ook goed uit omdat in de grond al funderingspalen zitten van de school die hier eerder stond. Die maken geen deel uit van de nieuwe fundering. De hoofdconstructeur heeft vooraf bepaald waar de nieuwe palen komen. Groen: ,,Je wilt natuurlijk die oude palen niet raken, dus hoe minder palen je nodig hebt, hoe vrijer je bent.’’

Zestig sociale huurappartementen

De oplevering is voorzien in de zomer van volgend jaar. Van de zestig huurappartementen die hier komen – allemaal sociale huur, dus met een maximale kale huur van 763 euro – krijgen 48 twee kamers en 12 drie. Intermaris heeft voor deze plek bewust gekozen voor kleinere woningen, omdat het aantal een- en tweepersoons huishoudens de komende jaren naar verwachting verder zal stijgen in Hoorn. Veertig van de woningen worden in het najaar via Woonmatch aan reguliere huurders aangeboden, twintig gaan naar Esdégé-Reigersdaal.

De woningen krijgen een WKO-installatie: warmte en kou voor de verwarming en koeling worden van diep onder de grond gehaald. De warmtebronnen hiervoor zijn al geboord.

Bron: Nhd.nl

Oomsbouw.nl