Nieuws

Er zijn nog 1 miljoen woningen nodig, maar wie gaat ze bouwen?

Volgens prognoses van de woningbehoeften van ABF Research,  een gerenommeerd adviesbureau op het gebied van onder meer wonen zijn er tot het jaar 2030 1 miljoen woningen nodig, maar wie gaat ze bouwen?

Wat zou er gebeuren als elk kind in de nabije toekomst piloot wordt of econoom, accountant of salesmanager?
Wij weten het wel. Dan zouden er geen huizen meer gebouwd kunnen worden.

De woningnood is hoog en dat wordt alleen maar erger. Het is belangrijk dat we de kinderen van nu leren dat het leuk is om met je handen te werken. Dat het fantastisch is om iets te bouwen dat generaties later nog bewonderd kan worden door hun kleinkinderen. Er liggen geweldige carrières in de bouw, te wachten op de kinderen van nu, die met hun handen willen werken.

WBG parelbedrijf Ooms Bouw & Ontwikkeling sloeg de handen ineen met Bouwend Nederland en Espeq Bouwopleidingen en voorzag alle bouwplaatsen van bouwhekdoeken met indringende teksten, die niet alleen de noodzaak onderstrepen, maar waarmee ze vooral de jeugd willen bereiken.  Dit bracht een balletje aan het rollen. Kort hierop nam  Sonja Steiger (docente op het OSG West-Friesland) contact op, omdat ze deze teksten graag op posters op de diverse Atlas Scholen wil ophangen. Ook Gerben Bakker (Projectleider TechniekPact West-Friesland) wil graag de posters ophangen op diverse locaties.

PR en Marketingmedewerkster Sandra Ooms van Ooms Bouw &  Ontwikkeling zocht ze op om de posters te overhandigen, maar vooral om ze te vragen wat ze aansprak aan de posters en ze te spreken over de jeugd van nu, die we bijzonder hard nodig gaan hebben voor onze toekomst.

Gerben Bakker (projectcoördinator Techniekpact West-Friesland), zal zorgen voor verspreiding van de posters op de schoollocaties: Tabor College D’Ampte te Hoorn,  Martinuscollege te Grootebroek, en het Clucius College te Hoorn.

De vraag is groot. En elk initiatief van een samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs is broodnodig om hieraan te voldoen, zodat we meer leerlingen kunnen trekken naar de bouw en techniek.  In de afgelopen 20 á 25 jaar is de beeldvorming rond praktisch onderwijs volledig de verkeerde kant op geslagen.  Als je een boek in je handen hebt en een hoog schooladvies hebt gekregen dan ‘doe je het goed’.  Elke grote maatschappelijke transitie begint bij de kinderen van nu die kiezen voor praktische vakken.  De woningnood gaan we niet oplossen met enkel kantoorfuncties. Er valt een goede boterham te verdienen als jij praktisch en handig bent, de wereld ligt dan aan je voeten.  Bij ‘Techniekpact West-Friesland’ zoeken we juist de samenwerking met de bedrijven op, omdat we ervan overtuigd zijn dat de scholen de wijsheid niet in pacht hebben, het bedrijfsleven ook niet, maar we moeten dit toch met elkaar in zien te vullen. Zodat we interessant onderwijs kunnen geven, gericht op de praktijk en de vraag van nu en niet wat er tien jaar geleden gevraagd werd.
Sonja Steiger (docent Informatica en ICT-coördinator OSG West-Friesland),  zal zorgen voor verspreiding van de posters op  de schoollocaties: OSG West-Friesland te Hoorn, SG Newton te Hoorn, SG De Triade te Edam, Praktijkschool Westfriesland  te Hoorn en Stede Broec en SG De Dijk te Medemblik.

Ik zag jullie bouwhekdoeken op social media langskomen en het was een verfrissende tekst! De noodzaak ligt niet enkel in de (duurzame) woningbouw, ook  voor de gewenste energietransities en bij alle klimaatdoelen die we willen gaan halen kunnen we niet zonder handen. We kunnen wel zoveel mooie doelen hebben en er ontzettend veel geld in stoppen, maar als wij geen generatie creëren die dit letterlijk met de handen gaat realiseren dan gaan we deze doelen simpelweg niet halen. Helaas lijkt het erop dat, sinds een jaar of 20, de meeste ouders ervan overtuigd zijn dat hun kind alleen succesvol is als hij of zij HAVO of VWO advies krijgt. Die misvatting moet de wereld uit. Het geeft niet meer aanzien als je dingen in je hoofd kunt stampen  uit een boek, ook met je handen werken is ontzettend uniek en veelbelovend. Niet elk kind wordt gelukkig in een kantoortuin, dat is onmogelijk.  Zo heb ik een leerling in een HAVO klas die naast zijn HAVO een opleiding tot lasser volgt op MBO4 niveau, hij weet nu al dat dit hem gelukkig zal gaan maken.  In het programma ‘Tegenlicht’ kwam naar voren dat meerdere uitstromers van MBO4  meer verdienen dan hun vrienden die een HBO opleiding hadden gedaan, dat is veelbelovend.  Ik geef les op het HAVO en VWO en ik geef mijn leerlingen graag mee dat er meerdere manieren zijn om aan je toekomst te werken. Vroeger hadden we natuurlijk de ambachtsscholen en het LBO, die zijn er helaas niet meer.  Daarom begint het bij ons als ouder en als school om gericht te kijken naar de unieke  interesses van elk kind. Als het kind de school niet leuk vindt moet er een gesprek aangegaan worden om de vele mogelijkheden die er zijn te bespreken, wij kunnen ze de juiste richting op sturen.
#debouwmaakthet #oomsbouwtdoor #oomsbouw #oomsbouwenontwikkeling #oomsontwikkeling #oomswonen #toekomst #1miljoenwoningen #wiegaatzebouwen #WestFriesland #onderwijs #OSG #Newton #SGdeTriade #praktijkschoolwestfriesland #SGDeDIJK #Tabor #martinus #clusius #werkenmetjehanden #Hoorn