columns

Westfries Sportbeleid

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Morgen, zondag 14 januari 2018, worden in het Park in Hoorn voor de 24e keer de Westfriese sportverkiezingen gehouden. Valide en,aangepaste sporters, verenigingen en trainers, woonachtig in Westfriesland, die het afgelopen jaar een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd, worden in het zonnetje gezet. Vandaag, op hetzelfde moment dat u deze column voor het eerst op de radio hoort, vindt het Sportcongres plaats. Met bestuurders, met verenigingen en met vrijwilligers wordt gesproken over sportbeleid en over de randvoorwaarden waaronder goede sportprestaties kunnen worden geleverd.

Prima, maar u vraagt zich misschien af wat dit met het Westfriese bedrijfsleven te maken heeft. Twee redenen liggen voor de hand. Veel medewerkers van bedrijven zijn zelf actieve sporters of vrijwilliger bij een vereniging. Fitheid en gezondheid dragen bij aan een goed werkklimaat, een laag ziekteverzuim. Daarnaast kan de sport niet zonder de sponsoring vanuit het bedrijfsleven.

Maar ik vraag uw aandacht voor nog een derde, heel belangrijke reden. Sport is een strategisch instrument om een stad of een regio op de kaart te zetten. Wie schaatsen of Thialf zegt, zegt Heerenveen. Wie de Amstel Gold Race noemt, denkt aan Zuid Limburg. Wie in het buitenland zaken doet spreekt, afhankelijk van de leeftijd, ooit over Cruijff en Keizer, over Gullit en van Basten, Sneijder en van Persie of tja, krijgen we nog een volgende generatie die tot de verbeelding zal spreken….. Ik kom net terug uit Canada en toen ik zei dat ik uit Nederland kom, was de eerste reactie: “you guys, have good speedskaters!”

Kortom, sport – sporters en sportevenementen – , is een marketinginstrument. Is de beste reclame voor een land, stad of een regio. Op dat gebied kan Westfriesland nog wel het een en ander leren. Amsterdam, Rotterdam, maar ook Zwolle, de provincie Limburg, de gemeente Heerenveen zijn goede voorbeelden van een actief en samenhangend sportbeleid: topsport en breedtesport, de maatschappelijke functie van sportverenigingen. In onze regio heeft alleen de gemeente Medemblik een Topsportnota en denkt de gemeente Hoorn na over een nieuwe rol, getuige ook het sportdebat dat deze week plaatsvond. De rest komt, met alle respect, niet veel verder dan een beperkt subsidiebeleid en een plan hoe om te gaan met accommodaties en groenonderhoud. Visie ontbreekt.

Is dat erg? Het is een gemiste kans! Heeft zo’n visie zin op de schaal van pak hem beet Stedebroec of Drechterland. Wellicht niet, maar op de schaal van Westfriesland praat je over een gebied met meer dan 200.000 inwoners. We beschikken over geweldige accommodaties, de ijsbaan de Westfries, de topsport Westfrieslandhal in Wognum, de inline skatebaan van Radboud, het zeilcentrum in Medemblik. We beschikken over een aantal verenigingen die landelijke uitstraling hebben, in het zaalvoetbal, de handbal, de jiu jitsu en het dansen en turnen. En we beschikken over sporters en verenigingen, die prestaties leveren die tot de verbeelding spreken. Morgen staan er weer een aantal op het podium.

Maar we doen er eigenlijk helemaal niks mee. We dragen het onvoldoende uit, stralen geen gemeenschappelijk trots uit. Om in termen van het bedrijfsleven te spreken, we vermarkten het niet. Dat is weer zo typisch Westfries! Dat moet en kan beter. Ik bepleit een gemeenschappelijk Westfries sportbeleid, voor de topsport en de breedtesport, voor het binnenhalen van aansprekende evenementen, voor de maatschappelijke functie van de sport. Samen staan we sterk. Binnenkort zijn er Gemeenteraadsverkiezingen, ik ben benieuwd of er partijen zijn die deze handschoen oppakken. Of de nieuwe colleges er straks ook daadwerkelijk werk van gaan maken. Vanmiddag spreken we hierover tijdens het Sportcongres. Ik hoop dat het een pittig debat is. Morgen het Sportgala. Dan kunnen we weer genieten van de prestaties van het afgelopen jaar!