columns

Op naar India

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Als u deze column hoort zit ik zelf aan de andere kant van de wereld. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan een Nederlandse handelsdelegatie die de World Food beurs in New Delhi in India bezoekt. Dat belooft een bijzondere gebeurtenis te worden. De minister-president van India, Narendra Modi, is zeer actief in het openen van grenzen en het aangaan van nieuwe handelsrelaties. Onlangs was hij in Nederland om met onze Koning, de Minister-president en met captains of industry te spreken. Het voedselvraagstuk is één van de grote uitdagingen in een land waar een belangrijk deel van de bevolking nog onder de armoedegrens leeft.
Op onze beurt biedt dat juist voor het Nederlandse bedrijfsleven unieke kansen. Zeker ook voor onze regio. Immers, de agro-food sector in Westfriesland is wereldwijd toonaangevend, met Seed Valley als parel, maar met nog veel meer exporterende en innovatieve ondernemingen. Voor hen liggen er niet alleen grote exportmogelijkheden, maar zij kunnen met hun kennis ook bijdragen aan het oplossen van de grote problemen waar dit immense land mee kampt. De Indiers willen heel graag samenwerken. Vorig jaar heb ik met eigen ogen een uniek samenwerkingsproject mogen zien tussen een Nederlandse hogeschool en een landbouwhogeschool in Mumbai. Wij hebben als bedrijf inmiddels de eerste twee studenten vanuit die samenwerking mogen begroeten. Door veel aandacht te besteden aan de samenwerking tussen ondernemers, overheden en het onderwijs kun je werken aan een structurele verbetering. Het is het model waar Nederland als klein landje groot mee is geworden, het is het recept dat nu ook voor het grote India als voorbeeld geldt.
Opvallend is dat veel van die bedrijven in Nederland allang de Chinese markt hebben ontdekt, maar India tot nu toe wat minder in de aandacht is gekomen. Terwijl ook hier 1,2 miljard mensen wonen, de cultuur eigenlijk veel dichter bij ons ligt, vanwege het feit dat het lange tijd een Engelse kolonie is geweest. De taal is dus geen probleem, er is sprake van een democratie en er heerst een relatieve stabiliteit.

Op naar India dus! Zo ook ons bedrijf, NMK Esbaco, dat grote kansen ziet in de wereld van bakproducten, marsepein en spijzen. ‘Heel New Delhi bakt’ zal ik maar zeggen….

Tijdens deze beurs zullen wij het officiële handelsdiner met 250 speciale genodigden van een uniek dessert voorzien. Onder het motto ‘Holland meets India’ vliegen wij twee jonge getalenteerde patissiers in om een speciaal voor dit diner ontworpen dessert te verzorgen.

Het is een voorbeeld van de grote innovatiekracht waar Nederlandse, Westfriese, bedrijven over beschikken. Greenport Noord-Holland Noord en de provincie Noord Holland zullen ook een actieve rol tijdens deze missie hebben.

Wij zijn, na terugkomst, graag bereid om daar waar ondernemers vragen hebben, deze zo goed mogelijk te beantwoorden!