columns

Ode aan verbeelding

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Het is vakantie, tijd om even afstand te nemen. Even geen deadlines, geen afspraken in een strak tijdschema. Een beetje terugkijken op de afgelopen hectische periode en een beetje vooruit kijken op wat komen gaat. Lekker onderuit in de zon, boekje lezen of avontuurlijk op pad, trekkend om nieuwe ervaringen op te doen. Wat u wilt.

Ook een periode waarin we kunnen dagdromen over wat belangrijk en wat héél belangrijk is. Dat gaat meestal gepaard met een zekere relativering. “De toekomst van Westfriesland”, “Infrastructuur, woningbouw, breedband en onderwijsaanbod”: nu effe niet.

Toch viel mijn oog, bij het lezen van wat oude kranten, op een boeiende reeks in het Noord Hollands Dagblad, “de Verbeelding”genaamd. Steeds twee architecten krijgen de vrije hand om een vergeten, soms wat vervallen locatie of bouwwerk in Westfriesland van een nieuwe dimensie te voorzien. Ze hoeven zich daarbij niet te beperken, ze krijgen de vrije hand. Dat leidt in een aantal gevallen tot hele creatieve oplossingen.

Dit prikkelde me en geeft ook nieuwe inspiratie. Ik heb de indruk dat het NHD hier de tijdsgeest goed aanvoelt. Er is een zekere verandering in denken aan de gang. We komen uit een crisis, waarin het alleen ging om bezuinigen en om ‘minder’. De economie trekt aan, mensen zien weer toekomst, het gaat bedrijven weer een beetje beter. We kijken weer vooruit. Dat biedt ruimte, financieel maar zeker ook mentaal, om aan meer fundamentele oplossingen te denken. Baanbrekender, “doorbrakender”, out of the box! Ik hoop dat het nieuwe kabinet, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbeleid, met zo’n aanpak komt.

Hopelijk zet zich die veranderende mindset ook door in de wijze waarop we tegen toekomstige uitdagingen in onze regio aan kijken. Ik gooide zelf een steen in de vijver met het voorstel de Noord Zuid lijn door te trekken van Amsterdam Noord naar Hoorn. 70% van de NHD lezers bleek het in principe met me eens te zijn. Ik begreep dat in de Gemeenteraad van Hoorn het oude plan om een groot aantal cultuuractiviteiten rond het station te concentreren weer voor de dag is gehaald. Misschien is de tijd er nu wél rijp voor. En ik doe er nog maar eens eentje: de ontsluiting van Hoorn met zijn gebied rond het Keern, het stationsgebied en de rotonde is meer dan ooit toe aan een baanbrekende oplossing. Ja zelfs, indien nodig, met een tunnel. Of is het t-woord in Hoorn inmiddels taboe….?

Wat ik maar wil zeggen: luister naar de architecten in het NHD! Voel de tijdsgeest aan! Denk in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Er breekt een tijd aan waarin we kunnen en moeten investeren. Geen geld over de balk, maar investeren in duurzame, kwalitatief goede oplossingen. De tijd van pappen en nathouden, van alleen maar een onsje minder is voorbij. Gelukkig maar! Laten we wel verstandig met die mogelijkheden omgaan.
Ik was bij mijn oude krant in de hangmat in slaap gevallen. Waar een vakantie al niet goed voor is!