columns

Lang leve de regionale samenwerking!

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Terwijl we in Den Haag met smart wachten op het nieuwe kabinet, is het u misschien ook opgevallen: volgend voorjaar gaan we weer stemmen voor de Gemeenteraad. Nu vallen de blaadjes van de bomen, dan komt er nog een winter, maar 21 maart 2018 mogen ook de burgers van Enkhuizen, Stedebroec, Drechterland, Hoorn, Medemblik, Koggenland en Opmeer weer naar de stembus voor hun lokale vertegenwoordigers.
De eerste voortekenen hiervan zijn zichtbaar. Wie de krant goed leest weet dat bijvoorbeeld in Hoorn een aantal partijen in zwaar weer verkeren. Uit ervaring weet ik dat alle partijen in de regio nu volop bezig zijn met hun verkiezingsprogramma’s en hun lokale kandidaten. Tot zover niets nieuws, zo werkt de democratie.
Maar er is iets anders aan de hand dat mij wel zorgen baart. Westfriesland stond in het verleden landelijk bekend als een regio die hopeloos verdeeld was, ze waren het nooit met elkaar eens. Ik zeg wel eens gekscherend: de N23 is zo genoemd omdat we er zelf in de regio 23 jaar oneens over waren. In Brabant, Limburg, in het Noorden lachten ze zich in hun vuistje. Maken jullie maar ruzie, dan gaan wij er met het geld vandoor!

De afgelopen jaren heeft Westfriesland die achterstand omgezet in een voorsprong. Met het Pact van Westfriesland hebben 7 gemeentebesturen, over de schaduw van hun eigen lokale belang heen, een gemeenschappelijke visie ontwikkeld op bedrijvigheid, economische ontwikkeling en gebiedsontwikkeling. Heel lastig, maar een prestatie van formaat. WerkSaam, de uitvoeringsorganisatie van alle 7 gemeenten voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, wordt in het land al om geprezen als een goed voorbeeld van regionale samenwerking, juist in het belang van die kwetsbare doelgroep. Uit eigen ervaring weet ik dat juist de samenwerking op het gebied van afvalverwijdering binnen het CAW al sinds jaar en dag Westfriesland een krachtige invloed geeft in het veel grotere geheel van de HVC.

En wat zie je nu de blaadjes van de bomen vallen en de Gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zijn. In alle dorpen komen ineens lokale beroemdheden, die je 4 jaar niet hebt gehoord, vertellen dat die samenwerking niet in het belang is van de inwoners in hun dorp. Ze noemen dat “een gebrek aan democratische legitimiteit”. En al die arme bestuurders, zij kunnen niet anders dan begrip hebben. Want o wee als je als bestuurders in de hoek wordt gezet dat je niet luistert naar de burgers.

Mijn dringend advies is: stop daarmee! Lokale beroemdheden, stop daarmee, want het is niet eerlijk. De belangen van de burgers in Lutjebroek, Abbekerk, Hoorn, Venhuizen of welk mooi dorp of stad in Westfriesland worden niet beter gediend als je met de rug naar de regio gaat staan. Bestuurders, stop met “begrip hebben”. Leg uit dat de inwoners in de regio juist gebaat zijn met een krachtige samenwerking. We moeten het in het geweld met de Metropoolregio Amsterdam, met de ontwikkelingen rondom Alkmaar, in het provinciehuis in Haarlem én in Den Haag juist hebben van een krachtige gemeenschappelijke visie, waarin we met zelfvertrouwen de regionale identiteit benadrukken en slagvaardig kunnen zijn.

Dus, lokale beroemdheden, stort u op het lokale dorsplein en de speeltuinvoorziening en ik daag u uit bij te dragen aan een regionale visie op basis van uw lokale inbreng. Bestuurders, ga door op de ingeslagen weg. Voor u is er één troost. Na 21 maart 2018 hoor je die lokale beroemdheden niet meer. Dan gaan we door op de weg van regionale samenwerking. Niet voor de bestuurders, maar omdat dat in het belang is van de inwoners van Westfriesland!