columns

Generaties

Hans Huibers

Voorzitter Westfriese Bedrijvengroep
Bekijk mijn columns

Zondag 11 november mocht ik het Europees Jongeren Parlement toespreken. 80 scholieren van verschillende middelbare scholen uit heel Nederland kwamen onder leiding van het Europese bestuur bijeen in het gemeentehuis in Hoorn.

Op hetzelfde moment vond een dergelijke bijeenkomst plaats in het Finse Tampere. In heel Europa discussiëren jongeren over de problemen van deze tijd, nemen resoluties aan die uiteindelijk resulteren in een opbrengst die aan het Europees Parlement worden aangeboden. Een prima initiatief om het belang van Europa onder de aandacht te brengen van jonge generaties. Hulde aan de gemeente Hoorn die zijn Raadszaal ter beschikking stelde en burgemeester Nieuwenburg, die met zijn aanwezigheid en een gloedvol betoog de opening luister bijzette. Ook de Hoornse fractievoorzitter van D’66 Arwin Rood liet deze unieke bijeenkomst niet aan zich voorbij gaan. Hulde ook aan het Werenfriduscollege, dat zijn gloednieuwe gebouw openstelde als werk- en slaapplaats!!

Zo’n initiatief spreekt me ook persoonlijk geweldig aan, omdat ik op die leeftijd ook zelf zeer actief was in de (politieke) jeugdbeweging. Jong geleerd is oud gedaan. Ik benadrukte in mijn openingsspeech het belang van de nieuwe generaties. In ons bedrijf NMK Esbaco werken wij permanent met vele studenten uit binnen- en buitenland, die ons steeds nieuwe inzichten verschaffen en er aan bijdragen dat we niet stil blijven staan bij het oude. Alleen daarom al is het belangrijk dat ook Hoorn een studentenstad wordt!!

Zo ook in Europa! Wij hebben de samenleving geërfd van onze ouders en grootouders. Zij hebben de huidige instituties vormgegeven en er is veel om trots op te zijn. Tegelijk worden we geconfronteerd met fundamentele veranderingen en uitdagingen. Op het gebied van klimaat en energietransitie, digitalisering en een virtuele wereld, het migratievraagstuk, de mobiliteit en de fundamentele veranderingen op de arbeidsmarkt. Wij weten dat we moeten veranderen, maar eigenlijk weten wij niet hoe. Mijn generatie, die veel verantwoordelijke posities in de samenleving inneemt, zoekt nog steeds de antwoorden op nieuwe vragen met oude oplossingen, bestaande structuren. Mijn generatie is in verwarring!

Ik sprak bij het EJP de hoop uit dat de nieuwe generatie met nieuwe antwoorden en oplossingen komt. Ik ben er van overtuigd dat de eerstkomende periode heel veel bestaande instituties en verdienmodellen kritisch tegen het licht zullen worden gehouden. In de zorg, het pensioenstelsel, de arbeidsmarkt, de wisselwerking tussen economie en ecologie, de verhouding tussen markt en gemeenschap. Na V&D lijkt nu ook Blokker niet bestand tegen de snelle veranderingen. Wie volgt? Jongelui, kom op met je nieuwe ideeën!! Samen zullen we tot een nieuwe balans komen.

Misschien is in de Raadszaal van Hoorn dit weekend hiervoor weer een klein stapje verder gezet. Zou dat nieuwe elan de eerstkomende jaren ook een beetje blijven hangen in diezelfde Raadszaal??