We kunnen er niet onderuit en dat willen we ook helemaal niet: ook in Westfriesland moeten we statushouders opvangen. Door het ingaan van de Spreidingswet worden 1.230 statushouders verspreid over de 7 Westfriese gemeenten. Een hele opgave, zéker met het tekort aan woningen. Maar we moeten het ook als een kans zien. Dat noemde ik al tijdens de Dag van Westfriesland.
Mijn droom: we rijden met een lege bus naar Ter Apel en komen terug met een bus vol arbeidskrachten en die heten we van harte welkom. Die hebben we tenslotte hard nodig in onze regio! Vóór de volgende dag van Westfriesland, in maart 2025, moeten we dit met elkaar gerealiseerd hebben. We gaan als bedrijfsleven samen ons nek uitsteken voor een baan voor deze mensen. Het onderwijs gaat dat doen door hen te helpen Nederlands te leren én ervoor te zorgen dat ze hier een equivalent van het diploma dat ze in hun thuisland hebben gehaald kunnen halen. En de overheid: die gaat zorgen dat er genoeg woonruimte beschikbaar is. Als we dan toch verplicht zijn mensen te huisvesten, laten we er dan het beste van maken.
Er is werk genoeg: op het land en in de kassen, in de zorg, in het onderwijs, in de bouw en techniek. We komen overal handen tekort. Nu krijgen we in één keer héél veel handen van mensen die heus liever willen werken dan de hele tijd in een opvangcentrum te zitten. En dan hebben we het nog niet gehad over de (financiële) voordelen voor ons land. Mensen die aan het werk gaan, hoeven minder vaak een bijstandsuitkering aan te vragen, ze helpen onze economie groeien én ze kunnen sneller integreren en daardoor deelnemen in onze maatschappij. Laten we er werk van maken.
De fysieke opvang van mensen is misschien wel de grootste uitdaging. Daar zijn we als WBG al jaren mee bezig, zoals bij Plan Groenwijk voor arbeidsmigranten, maar ook in combinatie met onderwijs om talent in de regio te houden. Daardoor weten we inmiddels ook dat er best wat ondernemers zijn met grond die bést hun terrein ter beschikking willen stellen. Het COA heeft toegezegd te willen ondersteunen bij het huisvesten. Samen moeten we er wat van maken. Iedereen kan mee met onze bus. Wie stapt er in?