Nieuws

Eerste bijeenkomst LEADER groot succes

Ruim 100 Westfriezen waren aanwezig vorige week bij de eerste informatie- en netwerkbijeenkomst van LEADER Westfriesland. Hieronder waren bekende gezichten, mensen die vorig jaar hebben meegewerkt aan de Lokale OntwikkelingsStrategie (LOS), maar ook veel nieuwe gezichten die voor het eerst hun licht kwamen opsteken over wat dit Europese subsidieprogramma de regio te bieden heeft.

Over LEADER

LEADER Westfriesland ondersteunt initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van het Westfriese platteland zoals beschreven in de LOS. Projectsubsidies variëren tussen €25.000 en €250.000 per project. Voor haalbaarheidsstudies is ‘zaaigeld’ beschikbaar, tussen €15.000 en €25.000 per onderzoek. LEADER financiert maximaal 50% van de totale projectkosten. Tot eind 2027 is in totaal €3.250.000 beschikbaar. 

Download hier de presentatie van de avond

Uit een korte peiling onder de aanwezigen bleek dat circa een derde al een concreet idee of zelfs uitgewerkt plan heeft om bij te dragen aan de ontwikkeling van het Westfriese platteland. Er is veel belangstelling voor het opzetten of uitbreiden van goede maatschappelijke voorzieningen in kleine kernen en dorpen. Ook de transitie naar toekomstbestendige agrarische bedrijven, biodiversiteit als bron voor een gezonde en mooie regio en het op de kaart zetten van Westfriesland met beeldbepalende producten, diensten en infrastructuur lijken populair. 

Andere speerpunten die LEADER ondersteunt zijn lokaal arbeidsmarktperspectief voor jongeren, een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet, duurzame energie en waterkwaliteit- en kwantiteit. 

Van idee tot aanvraag

  • Heb je een concreet idee, zet het op papier met behulp van het ideeformulier. Voor andere documenten zoals de LOS en het toetsingskader waar een aanvraag op wordt beoordeeld, klik hier.
  • Pitch je idee aan een aan leden van de Lokale Actie Groep (LAG) en krijg feedback, tips en tricks. De eerste pitchsessie is op maandag 22 april. WIl je hieraan meedoen, meld je dan per mail aan bij de LEADER-coördinator Anke de Vries, anke@rivaluta.nl. Zij stuurt dan verdere instructies.
  • Aanvragen kunnen vanaf 2 april worden ingediend en worden drie á vier keer per jaar beoordeeld. De eerstvolgende deadline voor indiening is 22 mei 2024.

Heb je ook een plan dat bijdraagt aan de ontwikkeling van het Westfriese platteland?
Kijk op www.leaderwestfriesland.nl voor meer informatie.