Nieuws

Regio Deal NHN: wat nu?

Nadat 9 februari jl. bekend werd dat de regio Noord-Holland Noord 32,5 miljoen euro toegekend krijgt voor de ontwikkeling van de brede welvaart in ons gebied, hebben de betrokkenen niet stilgezeten.

Coördinatie en organisatie

Op dit moment is er een organisatie aangesteld tot 1 november 2024. Voormalig WBG-voorzitter Hans Huibers en Janbart van Ginkel zijn aangesteld als Programmaregisseurs binnen het programmabureau dat zich bezighoudt met het maken van de deal en het plannen van de werkzaamheden na de inwerkingtreding. Het programmabureau verantwoord haar werkzaamheden aan het Dagelijks Bestuur van het kernteam, dat bestaat uit drie wethouders vanuit de drie sub regio’s, één vertegenwoordiger vanuit het onderwijs en één vertegenwoordiger vanuit het bedrijfsleven. Het kernteam wordt voorgezeten door Robert te Beest, wethouder gemeente Alkmaar en bestuurlijk trekker van de Regio Deal NHN.

Het maken van een convenant

Op dit moment wordt de Regio Deal uitgewerkt worden in een convenant. Hierin zijn de afspraken van de deal vastgelegd. Het convenant moet deze zomer klaar zijn. Dit wordt vervolgens door alle betrokken partijen besproken, waarna de deal op 1 november 2024 in werking moet treden.

In het convenant wordt dieper ingegaan op de inhoud van de deal. De programmalijnen, de doelen, de verantwoordelijkheden en de budgetten. De organisatie per 1 november wordt besproken evenals de financiële afspraken met alle betrokken partijen bij de Regio Deal. Tot slot wordt de planning uitgelicht die een looptijd heeft van 4 jaar.

Wat nu?

Het is nu de tijd om plannen te bedenken en aan te dragen. Tijdens verschillende bijeenkomsten zijn al vele initiatieven besproken. Projectvoorstellen kun je toetsen via de website van Noord-Holland Noord. Belangrijke criteria waaraan projecten moeten voldoen zijn:

  • Bovenregionaal met betrokkenheid van Triple Helix (Overheid, Ondernemers, Onderwijs)
  • Structuurversterkend plan, het project moet niet subsidie gedreven zijn, maar uiteindelijk zelfstandig kunnen draaien
  • Het initiatief moet binnen de sectoren agrifood, water & maritiem of energie passen
  • Co-financiering is vereist. Minimaal 50% van het budget moet via een andere weg dan de Regio Deal worden opgebracht.

Plannen en projecten worden echter pas concreter ná 1 november 2024. Ze geven wél alvast een goed beeld van de ideeën die leven. Voor meer informatie kun je alvast terecht op de website van de provincie, waar je ook een FAQ vindt, die antwoord geeft op vragen over de huidige stand van zaken en wat je de komende maanden kunt verwachten. Ook kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief, waarmee je automatisch op de hoogte wordt gehouden.

Ga naar www.nhn.nl