Nieuws

15 jaar Seed Valley

Van sectorinitiatief naar sterke merknaam voor de zaadindustrie

In vijftien jaar tijd is het samenwerkingsverband Seed Valley ontwikkeld van een sectorinitiatief naar een sterke merknaam voor de zaadindustrie in Noord-Holland. Nederland is wereldwijd koploper als het gaat over de ontwikkeling van groente- en bloemenrassen. Het kenniscentrum van deze activiteiten ligt in Seed Valley.

www.JasperLensselink.com | www.Facebook.com/JasperLensselink.com

Seed Valley is in 2008 opgericht toen veredelingsbedrijven het moeilijk hadden om geschikte medewerkers aan te trekken. De studie Plantwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen had toen slechts 4 aanmeldingen. Dat was het keerpunt. De zaadbedrijven sloegen de handen ineen om samen te werken aan arbeidsmarktcommunicatie, werving en samenwerkingen met het onderwijs.

Samenwerking onderwijs

Seed Valley werkt intensief samen met tientallen onderwijsinstellingen in het middelbaar onderwijs, MBO, HBO en WO. Jaarlijks staat Seed Valley op banenmarkten en organiseert bedrijfsbezoeken, gastcolleges en workshops om studenten te informeren en te enthousiasmeren over de mogelijkheden in de zaadindustrie.

Een van de initiatieven is de Seed Valley Talks. Specialisten uit de sector geven korte presentaties aan HBO/WO studenten over een topic uit de sector. Dit wordt verspreid via de online kanalen en als lesmateriaal gebruikt door het onderwijs.

Jubileum

Dit jaar zijn er vanwege het jubileum extra activiteiten georganiseerd, zoals het uitdelen van groentesappen aan de studenten op banenmarkten, van groenten afkomstig uit de zaden van Seed Valley. Medewerkers van de zaadbedrijven werden getrakteerd op een lekker ijsje.

Op donderdag 9 november vierden de leden tijdens de jubileumbijeenkomst in de Drom het 15-jarig bestaan. Men werd geïnspireerd door het verhaal van recruitmentstrateeg Arjan Elbers over wat de sector samen kan doen om op te vallen in de krappe arbeidsmarkt. Hidde Boersma en Joris Lohman gaven inzichten waarom de ecologen en technologen niet tegenover elkaar moet gaan staan. Ze moeten juist gaan samenwerken om de voedselproductie te verduurzamen.

Groeiend netwerk

Het Seed Valley netwerk is in vijftien jaar tijd van 5 naar meer dan 35 aangesloten bedrijven gegroeid, waar in totaal ruim 3500 medewerkers werken. Via de website van Seed Valley en haar social media kanalen wordt de werving van de bedrijven gesteund. Jaarlijks staan er 370 vacatures open op verschillende niveaus en binnen diverse vakgebieden. De nieuwe generatie wil werken aan een betere wereld en een duurzame voetafdruk achterlaten. Daarvoor liggen in de plantveredelingssector genoeg uitdagingen.

Over Seed Valley

Nederland is wereldwijd koploper als het gaat over de ontwikkeling van nieuwe groente- en bloemenrassen en bijbehorende technologie. Seed Valley is de aanduiding voor het wereldwijde centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie, gelegen in het noorden van Noord-Holland. Meer dan veertig innovatieve bedrijven ontwikkelen hoogwaardige rassen en nieuwe technologie voor de groente- en sierbloementeelt. Vanuit hier gaan zaden naar lokale telers over de hele wereld.

Het samenwerkingsverband Seed Valley werd vijftien jaar geleden in het leven geroepen toen de zaadveredelingsbedrijven problemen verwachtten met het aantrekken van voldoende gekwalificeerde medewerkers. Jaarlijks zijn er bij deze bedrijven in Noord-Holland zo’n 400 vacatures. Onder de vlag van Seed Valley worden toekomstige werknemers enthousiast gemaakt om een opleiding en een carrière te kiezen in de zaadindustrie. Zie voor meer informatie over de Talks: Talks – Seed Valley