Westfriesland op de kaart door WK Schapendrijven

DOOR westfriesebedrijvengroep OP 19 juli 2017

Wat begon met een voorzichtig idee groeide uit tot een groots opgezet evenement voor jong en oud. Inmiddels dragen veel sponsoren, bedrijven, gemeentes en vrijwilligers het Wereldkampioenschap Schapendrijven een warm hart toe. Van 12 tot en met 16 juli stond de gemeente Opmeer geheel in het teken van dit WK. En één ding is zeker; het was een evenement om nooit meer te vergeten.

Major Nijpels

Ruim 750 schapen en 242 combinaties van handlers (schapendrijvers red.) en honden uit 32 verschillende landen kwamen in actie op het WK Schapenschrijven. Maar dat was niet alles. Organisator Erik Groot pakte deze kans met beide handen aan zorgde ervoor dat bezoekers naast het WK ook konden genieten van een prachtig divers randprogramma gericht op de agrarische sector. Door zijn kennis als internationaal vermaarde schapendrijver en als liefhebber van het boerenleven heeft hij met het WK Schapendrijven de regio op de kaart gezet. En dat bleef niet onopgemerkt. Maar liefst 7 Westfriese gemeenten hebben hun medewerking verleend en het evenement kon rekenen op meer dan 60 sponsoren.

Primeur voor Nederland

Erik vertelt hoe hij het evenement naar Nederland heeft gehaald. “Het WK Schapendrijven wordt één keer in de drie jaar georganiseerd en vond tot nu toe altijd plaats in Wales, Ierland, Schotland of Engeland. Het is absoluut een primeur dat het WK nu naar Nederland komt. Als schapendrijver draai ik al een aantal jaar mee in de top en ben ik wel bekend bij de overkoepelende bond ISDS (International Sheep Dog Society). Zij vroegen mij twee jaar geleden of ik de organisatie voor het WK op mij wilde nemen. Voordat ik ‘ja’ kon zeggen heb ik in Nederland eerst gesprekken gevoerd met de burgemeester en wethouders uit de gemeente, landeigenaren en mogelijke medewerkers. Iedereen was direct enthousiast en ik kreeg het vertrouwen en de vrijheid om aan de slag te gaan. Ik ben daarom de uitdaging aangegaan.”

Boost voor economie

Toerisme is een belangrijk speerpunt van de 7 gemeentes in West-Friesland en hoe kun je nu beter toeristen aantrekken dan met zo’n geweldig evenement? Erik nam de organisatie voor het WK op zich met het idee om er een groter evenement van te maken dan alleen het WK Schapendrijven. Hij legt uit: “Ik wilde graag de lokale boeren en de agrarische sector laten meegenieten. De sector komt soms negatief in het nieuws en dat is jammer. Dit was een unieke kans om een positieve indruk achter te laten bij de mensen en dat is gelukt! Op de openingsdag konden bijna 400 ouderen uit bejaardentehuizen in de gemeente Opmeer genieten van een gezellige middag met een hapje en een drankje. De officiële opening was een waar spektakel. Met een flinke kudde schapen volgde een spectaculaire optocht door Hoogwoud richting het wedstrijdterrein. De burgemeester liep voorop en de optocht werd afgesloten door vaandeldragers en oldtimer trekkers. Het was een prachtig gezicht! Ook de burgemeesters van alle 7 gemeentes in West-Friesland waren aanwezig bij de opening.”

Geweldig randprogramma

Op alle dagen rondom de wedstrijden was er veel te beleven voor jong en oud. Erik vertelt: “Op de mooie wandel- en fietsroutes door privé landerijen die speciaal voor het WK werden opengesteld konden mensen genieten van onze mooie natuur. Ook was er een visclinic voor kinderen op het hoofdterrein en organiseerden we ‘Boer zoekt knecht’ waarbij kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar een dagdeel mee konden draaien op een boerderij. Daarnaast werd een koe met 100.000 liters melk op haar naam gehuldigd. Ook de spectaculaire wedstrijd strobalen stapelen was een groot succes.”

Spannende titelstrijd

Op het WK gingen de handlers uit 32 verschillende landen met hun bordes collies de strijd aan om de felbegeerde wereldtitel. Erik Groot is naast organisator zelf ook vermaard schapendrijver. Wilde hij niet deelnemen aan het WK? “Ik was wel gekwalificeerd maar ik had besloten om me helemaal te focussen op de organisatie. De maand na het WK volgt er nog een EK in Noorwegen. De kans is groot dat ik daar wel in actie kom. Dat wordt mijn afterparty”, besluit Erik lachend.

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Wilt u meedoen met de discussie? U bent van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *