WBG deelt vouchers uit voor breedband op bedrijventerreinen

DOOR westfriesebedrijvengroep OP 6 maart 2018

Maak werk van uw digitale bereikbaarheid

Pole position in de digitale race. Onder die noemer organiseerde de Westfriese Bedrijvengroep en de 7 Westfriese gemeenten het breedbandcongres op 1 februari jl. Om de voordelen, beschikbaarheid en betaalbaarheid van snel internet overzichtelijk te maken én om vouchers uit te delen.

De digitale bereikbaarheid van bedrijventerreinen en het buitengebied in onze regio laat te wensen over. Waar een minimum internetsnelheid van 100 mb wenselijk is, heeft een groot deel slechts beschikking over 30 mb of lager. Een goed breedbandnetwerk ontbreekt en de aanleg ervan lijkt haast net zo onbereikbaar. De private markt pakt het niet op en voor een ondernemer alleen is het onbetaalbaar. Bovendien, waar moet je beginnen? De redding is nabij. Als ondernemers gezamenlijk optrekken in de digitale race, bieden de Westfriese Bedrijvengroep en de Westfriese gemeenten hulp. Zowel operationeel als financieel.

Het gaat zo snel

“Is uw internetverbinding over 10 jaar nog snel genoeg?” Met die vraag opende dagvoorzitter Otto Wijnen het congres. De technologische ontwikkelingen hebben de afgelopen decennia bewezen exponentieel te groeien. Een groei die het menselijk brein maar nauwelijks kan bevatten. Op het gebied van mobiliteit, telefonie, geluids- en informatiedragers, online verbindingen. Het gaat zo snel. Het is van groot belang voor de continuïteit van het bedrijfsleven dat je klaar bent voor de toekomst. Maar wat doe je als het netwerk op jouw bedrijfsgrond niet toereikend is voor de internetverbinding die jij nodig hebt?

De trage weg naar snel internet

Hans Boukens, directeur van Interpromo op bedrijventerrein Overspoor in Nibbixwoud deelt zijn ervaring. In 2011 betrok hij een prachtig nieuw en vooral groter pand. Want ruimte creëert groei. Maar niet alleen fysieke ruimte is belangrijk. Ook digitale ruimte is essentieel voor economische groei. En juist die ruimte bleef ver achter. Jarenlang trachtte hij om zijn collega-ondernemers te enthousiasmeren voor een investering in snel internet. De kosten waren hoog, maar samen moest het lukken. Het was een lange, trage weg. Hij liet zich niet uit het veld slaan en uiteindelijk was zijn missie in juli 2017 volbracht. In samenwerking met de gemeente en het ondernemersfonds.

Dat kan sneller

Het ontbrak Hans Boukens aan handvaten. Dat kan anders. Om het traject naar snel internet te vereenvoudigen slaan de WBG en de 7 Westfriese Gemeenten de handen ineen. Om die handvaten wél te bieden. Hans Huibers, voorzitter WBG: “De huidige economie vraagt om minder vergaderen en meer verbinden, offline en online. Wij onderstrepen die behoefte.”

Regionale economische agenda

Harry Nederpelt, wethouder Medemblik: “Digitale bereikbaarheid staat hoog op de regionale economische agenda. Bedrijven in het buitengebied, waar veel agrarische ondernemers en zaadbedrijven zijn gevestigd, zitten te springen om sneller internet. Ondernemers moeten het zelf doen, met elkaar. Wij maken ruimte in de begroting voor breedband en ondersteunen initiatieven vanuit ondernemers.”

Stichting Digitale Bereikbaarheid

De WBG werkt in het onderzoekstraject samen met Stichting Digitale Bereikbaarheid dat alle kennis in huis heeft om gedegen advies te bieden. Gesteund door gemeenten en provincie die subsidie beschikbaar heeft voor deelnemende bedrijventerreinen. Om het proces van vraagbundeling te begeleiden. Wat nu nog ontbreekt zijn de ondernemers die het vliegwiel aan het draaien brengen; ambassadeurs die naburige ondernemers meenemen in het traject.

WBG deelt vouchers uit

Bashar al Badri, verenigingsmanager bij de WBG, riep ondernemers op om zich aan te sluiten. Voor ieder bedrijventerrein lag een voucher klaar om het proces te bespoedigen. Daarmee kunnen ondernemers kennis in huis halen over de mogelijkheden en de markt transparant maken. “Ons doel is om snel internet betaalbaar te maken voor ondernemers”. De WBG helpt initiatiefnemers ook om een subsidie aan te vragen bij de provincie ter waarde van € 10.000,-. Wij zoeken voor de voucher ambassadeurs die samen met collega’s snel en betaalbaar internet willen realiseren op hun locatie.

Bashar: “De weg richting snel internet is een hele trage gebleken. Door de samenwerking en dit congres zetten we een belangrijke stap voorwaarts. We hebben een groot aantal vouchers uitgedeeld. Ondernemers staan op voor hun belang en wij halen hen werk uit handen. Dat maakt dit congres al meer dan geslaagd.”

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Wilt u meedoen met de discussie? U bent van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *